5 kunstgras feiten die je nog niet kende

Kunstgras is vandaag de dag niet meer weg te denken uit onder andere tuinen en de sportwereld. Er worden steeds meer nieuwe technieken ontwikkeld om de kwaliteit en het uiterlijk te verbeteren. Toch zijn er nog heel wat wetenswaardigheden over kunstgras die niet algemeen bekend zijn. In dit artikel 5 kunstgras feiten die je waarschijnlijk nog niet kende!

Interessante kunstgras feiten

#1. Kunstgras wordt op dezelfde manier vervaardigd als tapijt

De manier waarop kunstgras geproduceerd wordt, heeft veel overeenkomsten met hoe tapijt wordt vervaardigd. Je zou een kunstgrasmat kunnen beschouwen als een ‘outdoor tapijt’ dat regenwater doorlaat. De termen die gebruikt worden om de eigenschappen van kunstgras te beschrijven, zijn veelal hetzelfde als bij tapijt. Sterker nog: veel kunstgras wordt zelfs in tapijtfabrieken gemaakt!

#2. Astroturf is een merknaam

Ondanks het feit dat Astroturf vaak als een algemene term voor kunstgras wordt gebruikt, is het in werkelijkheid een merknaam. Het werd in 1965 gepatenteerd, oorspronkelijk als ChemGrass; het jaar erop werd het in het Houston Astrodome Stadium gebruikt, waarna men de merknaam veranderde naar Astroturf. Wil je hier meer over weten, lees dan ons blogartikel over de geschiedenis van kunstgras!

#3. Een kwart van particuliere tuinen maakt gebruik van kunstgras

De populariteit van kunstgras in de tuin is de afgelopen jaren sterk gestegen, met name in gebieden met droge, hete zomers of watertekorten; met andere woorden, de gebieden waar het een hele uitdaging is om een echt grasveld mooi groen te houden. Momenteel maakt ongeveer één op de vier particuliere tuinen gebruik van kunstgras. Zij profiteren niet alleen het hele jaar door van een groen gazon, maar hebben daar ook nog eens nauwelijks onderhoud aan.

#4. Kunstgras is een bijzonder goede geluiddemper

Dit is een van de minder bekende eigenschappen van kunstgras: het heeft een hele goede geluiddempende werking! Kunstgras in de tuin aanleggen kan dus best een verschil maken als je in een drukke, lawaaierige omgeving woont. We krijgen ook geregeld klanten die kunstgras voor in huis aanschaffen om een of meerdere wanden mee te bekleden. Misschien een idee voor je opnamestudio of yogaruimte?

#5. Kunstgras kan gebruikt worden als filter voor regenwater

Wist je dat kunstgras gebruikt kan worden om regenwater te filteren, zodat het water hergebruikt kan worden? In dat geval wordt er kunstgras met een speciaal membraan geïnstalleerd, met daaronder een systeem om het regenwater op te vangen. Het gefilterde regenwater kan vervolgens gebruikt worden om de tuin te sproeien, het zwembad bij te vullen of de auto te wassen. Een fantastische oplossing die een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verduurzamen van woningen.

Ook interessant voor jou