Kunstgras deed haar intrede in de jaren zestig. Het werd destijds inderdaad specifiek ontwikkeld voor sportvelden. Met name bij takken van sport waarbij het terrein veel de verduren had, zoals baseball en American football, was het een enorme uitdaging om het gras netjes en groen te houden. Kunstgras was de ultieme oplossing; het was sterk genoeg om de intensieve belasting van sportwedstrijden en trainingen te verduren en vereiste aanzienlijk minder onderhoud. Het duurde echter niet lang voordat men kunstgras ook voor andere toepassingen begon te gebruiken. Tegenwoordig is er voor elke denkbare toepassing speciaal ontwikkeld kunstgras verkrijgbaar.
5 mythes over kunstgras die niet waar zijn
#1. Kunstgras is alleen geschikt voor sportvelden
#2. Kunstgras ziet er niet realistisch uit
Ook in deze mythe zit een kern van waarheid; enkele decennia geleden zag kunstgras er allesbehalve realistisch uit. Maar de ontwikkelingen hebben natuurlijk niet stil gestaan. Tegenwoordig is er zulk realistisch kunstgras verkrijgbaar dat het nauwelijks van echt gras te onderscheiden is. Dit wordt gerealiseerd door bijvoorbeeld grasvezels in verschillende lengtes en meerdere groentinten te gebruiken. Ook zijn de synthetische vezels niet meer zo glanzend als voorheen, waardoor ze er veel echter uitzien. Dit is dus een van de mythes over kunstgras die echt tot het verleden behoren.
#3. Kunstgras bevat schadelijke stoffen
Deze mythe is een aantal jaar geleden ontstaan, toen er ophef ontstond nadat de Amerikaanse media berichtten over de mogelijke kankerverwekkende stoffen in het kunstgras dat op sportvelden werd gebruikt. Daarop zijn meerdere grootschalige onderzoeken uitgevoerd, waar uit bleek dat het niet het kunstgras zelf was dat schadelijke stoffen bevatte, maar het rubbergranulaat waarmee sommige voetbalvelden werden ingestrooid. Dit rubbergranulaat wordt tegenwoordig nauwelijks nog gebruikt en bovendien geldt er in de EU een zeer strenge wet- en regelgeving voor het vervaardigen van kunstgras. Ons kunstgras is helemaal veilig, zowel voor jou als je kinderen en je huisdieren. Sterker nog, als aankomt op kunstgras in de tuin is het waarschijnlijk nog veiliger dan echt gras. Je hoeft kunstgras immers niet te behandelen met pesticiden, meststoffen en andere chemicaliën!
#4. Kunstgras en honden gaan niet samen
Talloze hondeneigenaren hebben hun grasveld verwoest zien worden door hun veel te enthousiaste pup. Tja, de meeste honden zijn nu eenmaal dol op graven, en wat is er nu lekkerder dan door de modder banjeren als het net geregeld heeft? Dit is precies waarom kunstgras juist perfect is voor huishoudens met honden. De backing is dusdanig sterk dat een hond er niet doorheen komt, en je viervoeter zijn of haar pogingen tot graven al snel zal opgeven. En vanwege de uitstekende waterafvoer zal er geen regenwater op je kunstgras veld blijven staan. Die modderige pootafdrukken door je huis als je hond even de tuin in is geweest? Daar heb je met kunstgras geen last meer van!
#5. Kunstgras is te duur voor de meeste mensen
Natuurlijk, het aanleggen van kunstgras vergt een investering. Maar als je voor kwalitatief hoogwaardig kunstgras gaat, dan heb je daar jarenlang plezier van. Wij geven bijvoorbeeld standaard 10 jaar UV-garantie op ons kunstgras, wat betekent dat de kleur lang mooi blijft. Uiteindelijk ben je met kunstgras vrijwel altijd goedkoper uit. Want heb je weleens uitgerekend wat je per jaar uitgeeft aan een gazon met echt gras? Nog afgezien van de kosten voor de aanschaf van grasmaaiers, sproei installaties en verticuteermachines heb je wellicht ook af en toe graszaad nodig om kale plekken opnieuw in te zaaien, en meststoffen voor de plekken die te weinig voeding of zonlicht krijgen. Met kunstgras heb je eigenlijk alleen de initiële investering – daarna hoef je er nauwelijks nog iets aan uit te geven. Vergeet ook niet dat kunstgras je een hoop tijd bespaart; en tijd is geld!