Besparen op je waterrekening? Leg kunstgras aan!

Als gevolg van klimaatverandering worden de zomers worden steeds warmer en droger, zelfs in ons relatief natte Nederland. Dat heb je de afgelopen jaren wellicht al gemerkt aan je waterrekening. Tja, als je je natuurlijke gazon mooi groen wilt houden, zul je gedurende de zomermaanden nu eenmaal heel vaak moeten sproeien! Dat betekent een hoger waterverbruik en dus ook een hogere waterrekening. Wil je daar iets aan veranderen? De oplossing is heel simpel: leg kunstgras aan!
water_en_kunstgras

Kunstgras in je tuin: nooit meer sproeien!

Kunstgras in de tuin biedt tal van voordelen ten opzichte van echt gras. Kunstgras hoef je namelijk nooit te maaien, te verticuteren, te bemesten of opnieuw in te zaaien. Maar het belangrijkste voordeel is waarschijnlijk dat je nooit meer hoeft te sproeien. Waar je met echt gras ’s zomers eigenlijk dagelijks de sproeiers moet aanzetten als je je gazon groen wilt houden, heb je daar met kunstgras geen omkijken naar. Kunstgras sproeien is immers niet nodig! Je hebt altijd een schitterend, weelderig en groen gazon, ongeacht hoe warm en droog het weer wordt. Bijkomend voordeel is dat je met een gerust hart op vakantie kunt gaan, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je bij terugkomst een verdorde, bruine bende aantreft.

Waterverbruik in Nederland

Wat betreft de kwaliteit van ons drinkwater hebben we het echt getroffen; Nederland behoort tot de landen met het schoonste en veiligste drinkwater. We verbruiken er ook behoorlijk veel van: elke dag gemiddeld 120 liter per persoon. Dat komt neer op bijna 50.000 liter per jaar! In de zomermaanden, bij warm en droog weer, is geregeld er sprake van piekverbruik. Dat komt vooral door de tuinen die gesproeid worden. Bij lang aanhoudende droogte leidt dit er steeds vaker toe dat de watervraag hoger ligt dan wat drinkwaterbedrijven kunnen leveren, wat hen er soms toe dwingt om de waterdruk te verlagen. Ook krijgen we de laatste jaren steeds vaker te maken met een tijdelijk sproeiverbod.

Hoeveel kun je met kunstgras besparen op je waterrekening?

Hoeveel je jaarlijks kunt besparen op je waterrekening door kunstgras aan te leggen, is voor een groot deel afhankelijk van de oppervlakte van je gazon en hoeveel water je nu verbruikt aan het sproeien. Als je een flink gazon met natuurlijk gras hebt, dan kun je na het aanleggen van kunstgras een aanzienlijke besparing op je waterrekening tegemoetzien. Over het algemeen kun je uitgaan van een besparing tot wel 70%. Vanzelfsprekend vergt de aanschaf van kunstgras wel een initiële investering. Maar omdat je vrijwel direct gaat besparen op je waterrekening, kun je je kunstgras al binnen drie tot vier jaar terugverdiend hebben. Daarna bespaar je elke maand aardig wat geld.

Tot slot

Door je natuurlijke gras te vervangen door kunstgras bespaar je op jaarbasis heel veel water en dus ook geld. Maar het is ook een uitstekende manier om je steentje bij te dragen aan een betere toekomst. Wil je hier meer over weten? Zo zit het met de duurzaamheid van kunstgras!

 

Ook interessant voor jou

Categorie: Algemene informatie