Circulair kunstgras: ONE-DNA™

Minder grondstoffen. Minder afval. Minder CO2-uitstoot. Minder energieverspilling. Het meest milieuvriendelijke product uit onze collectie is zonder enige twijfel ons ONE-DNA™ kunstgras. Dit circulaire kunstgras is ontworpen met circulariteit in gedachten en kan volledig worden gerecycled aan het einde van zijn levensduur. Door te kiezen voor ONE-DNA™ kunstgras draag je bij aan een duurzamere toekomst.
Circulair kunstgras ONE-DNA

Wat is ONE-DNA™ Kunstgras?

ONE-DNA™ kunstgras wordt vervaardigd met behulp van een geavanceerde technologie waarbij slechts één type materiaal, polyethyleen (PE), wordt gebruikt. Dit unieke productieproces zorgt ervoor dat ons kunstgras 100% circulair is. Aangezien het product bestaat uit een enkel materiaaltype, is het aan het einde van zijn levensduur volledig en eenvoudig te recyclen, zonder dat er materialen gescheiden hoeven te worden.

ONE-DNA™ is daarnaast ook gewoon erg mooi kunstgras. Het is een kwalitatief hoogwaardig product met een natuurlijke uitstraling. Als klant kun je kiezen uit 4 verschillende modellen, met ieder hun eigen uitstraling en specifieke eigenschappen, waardoor er voor iedere tuinstijl en iedere toepassing een geschikt model is. ONE-DNA™ is onder andere te gebruiken in de tuin, op het balkon en voor sport- en speelveldjes.

ONE-DNA™ Producten

Wij hebben 4 verschillende modellen ONE-DNA™ kunstgras in onze collectie. Deze modellen zijn stuk voor stuk circulair en volgens een unieke, energiebesparende productiemethode vervaardigd. Onderling verschillende soorten kunstgras qua kleur en lengte. De meeste modellen zijn verkrijgbaar in twee verschillende lengtes. Eén ding is zeker: de kunstgrassen ogen stuk voor stuk zeer natuurgetrouw.

LimeGreen ONE DNA Vista

ONE-DNA™ Vista 30

Ben je op zoek naar een grasmat die er strak en verzorgd uitziet? Door de wat kortere vezels oogt dit kunstgras alsof het kort geleden gemaaid is. Bovendien kun je het hierdoor extra intensief gebruiken. Een mooi combinatie van lichtgroene, donkergroene en bruine vezels met een lichtbruine gekroesde vezel onderin.

LimeGreen ONE DNA Elan

ONE-DNA™ Elan 35

Wil je een mooie grasmat met een warme herfstachtige look? Maak dan kennis met ONE-DNA™ Elan! Deze dikke, volle grasmat heeft een prachtige nazomerse uitstraling door een mix van lichte en donkergroene vezels, in combinatie met een lichtbruine rootzone.

LimeGreen ONE DNA Orion-1

ONE-DNA™ Orion 40

ONE-DNA™ Orion is een volle en zachte grasmat die is samengesteld uit een mix van lichte en donkergroene vezels. Dit geeft de grasmat een zeer natuurlijke uitstraling. Ondanks de lange vezels die zorgen voor de weelderige aanblik is dit model ook nog eens supersterk.

LimeGreen ONE DNA Sage-1

ONE-DNA™ Sage 45

Geniet van een volle, weelderige grasmat met een frisse lentekleur. De vezels van LimeGreen® ONE-DNA™ Sage staan net iets dichter op elkaar, waardoor de grasmat extra vol oogt. Een combinatie van lichtgroene, donkergroene en bruine vezels geeft het gras een fraaie voorjaarsaanblik.

LimeGreen ONE DNA Kunstgras

Waarom circulair kunstgras?

Het klimaat verandert in rap tempo. Om daar iets aan te doen heeft de Europese Unie een ambitieus programma opgesteld: de Green Deal. Het doel is om het eerste klimaatneutrale continent ter wereld te worden. Met dit programma streeft de EU ernaar om binnen één generatie niet alleen de CO2-uitstoot met minimaal 55% te reduceren, maar ook het energieverbruik met 50% te verminderen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen met driekwart te beperken.

Wij geloven dat kunstgras een rol kan spelen in deze doelstelling. Maar niet ieder kunstgras is hetzelfde.

Veel kunstgrasfabrikanten stellen dat hun product recyclebaar is. Dit is deels waar, maar omdat veel producten bestaan uit meer dan één grondstof is er sprake van downcycling. Dit betekent dat het product wel recyclebaar is, maar dat het gerecyclede materiaal niet meer dezelfde zuiverheid en waarde heeft als de oorspronkelijke grondstof. Hierdoor zijn ze van een lagere kwaliteit en minder breed te gebruiken. Er treedt dus waardeverlies op tijdens het recyclingsproces.

Met circulair kunstgras is dat niet het geval. ONE-DNA™ kunstgras bestaat uit slechts één grondstof. Hierdoor kan de volledige grasmat gerecycled worden, terwijl de waarde van de oorspronkelijke grondstof volledig behouden blijft. Hierdoor vermindert de hoeveelheid afval en wordt er minder gebruik gemaakt van nieuwe grondstoffen. Door te kiezen voor circulair kunstgras, draag je dus bij aan een duurzamer en groener milieu.

Hoe werkt dat precies?

Kunstgras bestaat vaak uit verschillende materialen zoals polypropyleen (PP), polyethyleen (PE), en soms ook latex of polyurethaan (PU). Dit maakt het recyclen van de grasmat complex. De diverse materialen zijn lastig van elkaar te scheiden en omdat elk materiaal een ander smeltpunt heeft, kunnen ze niet samen worden verwerkt zonder dat hun unieke eigenschappen verloren gaan. Als deze materialen tijdens het recyclingproces gezamenlijk worden gesmolten, leidt dit vaak tot een product van mindere kwaliteit, een proces dat bekend staat als “downcycling”.

ONE-DNA™ kunstgras heeft een unieke samenstelling. Het bestaat namelijk volledig uit één grondstof, namelijk 100% PE, en wordt geproduceerd via een speciale technologie.

Hierdoor is het kunstgras volledig recyclebaar en draagt het bij aan het verkleinen van de afvalberg. Ook wordt er bij het productieproces veel minder energie gebruikt dan bij traditionele kunstgrasproducten. Dit alles maakt ONE-DNA™ kunstgras tot een duurzaam en efficiënt alternatief voor traditionele kunstgrasproducten.

ONE DNA only PE
Recycling ONE DNA-circulair-kunstgras

Volledig hergebruik

Een belangrijk voordeel van ONE-DNA™ kunstgras is dat het volledig recyclebaar is en de grondstof opnieuw gebruikt kan worden. Dit betekent dat het kunstgras na gebruik niet zomaar op de afvalberg belandt, maar volledig opnieuw kan worden gebruikt voor hoogwaardige PE-producten, zoals nieuw kunstgras.

Wanneer jouw grasmat aan het einde van haar levensduur is, kan het materiaal dus eenvoudig hergebruikt worden en blijft er vrijwel geen afval over. Hierdoor draagt ONE-DNA™ kunstgras bij aan een duurzamere toekomst en wordt er minder gebruikgemaakt van nieuwe grondstoffen.

Minder energieverspilling

De innovatieve productietechnologie van ONE-DNA™ kunstgras resulteert ook in een aanzienlijke energiebesparing. Dit komt omdat in de laatste fase van het productieproces de grote, energie-intensieve ovens, die normaal nodig zijn om de latex, PU, of PP coatings te drogen, overbodig zijn.

ONE-DNA™ maakt namelijk gebruik van een unieke tuftlock-technologie. Hiermee wordt een optimale verankering van de grasvezels in de mat gerealiseerd zonder dat het nodig is om een extra coating aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat het productieproces van ONE-DNA™ kunstgras niet alleen efficiënter, maar ook duurzamer is dan dat van de meeste andere kunstgrasproducten.

ONE-DNA-Kunstgras

Superieure drainage

De unieke backing van ONE-DNA™ kunstgras is extreem waterdoorlatend, waardoor grote hoeveelheden regenwater gemakkelijk door de kunstgrasmat heen kunnen zakken, tot wel 650 liter per M2. Met een juiste ondergrond, wordt het regenwater dus weer opgenomen in de bodem en komt het weer ten goede aan de natuur.

ONE-DNA™ kunstgras installeren

Wil jij kunstgras in je tuin waarvan er na een lange levensduur (minimaal 15 jaar) niets verloren gaat? Kies voor circulair kunstgras van LimeGreen®. Als trotse distributeur van ONE-DNA™ kunstgras, helpt Kunstgras.nl jou met het realiseren van je kunstgrasproject.

We werken samen met kunstgrasspecialisten door het hele land. Deze verkooppunten kunnen het kunstgras leggen en daarbij alle voorbereidende werkzaamheden, zoals het afgraven van de tuin en het storten van een geschikte ondergrond, uitvoeren. Met behulp van hun ervaring en expertise zorgen de installateurs ervoor dat je op korte termijn kunt genieten van prachtige kunstgrastoepassing

Nep grasmat aanleggen