De geschiedenis van kunstgras

Kunstgras is tegenwoordig een zeer gewild alternatief voor echt gras, dat voor een breed scala aan toepassingen gebruikt wordt. Maar waar komt het eigenlijk vandaan? Voor welke toepassingen werd het ontwikkeld? En hoe is het zo populair geworden? In dit blogartikel belichten we de geschiedenis van kunstgras!
geschiedenis kunstgras boeken

Kunstgras in de sport

Kunstgras kreeg voor het eerst substantiële aandacht in 1966, toen het werd aangelegd in het Astrodome in Houston, Texas. Het state-of-the-art honkbalstadion was een jaar eerder geopend en had gedurende het eerste seizoen gebruik gemaakt van echt gras. Dat bleek absoluut niet te werken. Ondanks het feit dat het gras speciaal gekweekt was voor indoor gebruik, lieten de semi-transparante panelen op het plafond van de koepel niet voldoende zonlicht door voor het gras om te overleven. De Astro’s speelden het grootste gedeelte van het seizoen van 1965 dan ook op dood gras, dat uit pure wanhoop groen was geverfd. Daarop werd besloten om het zogeheten AstroTurf aan te leggen, maar vanwege de beperkte voorraad van dit nieuwe kunstgras kon alleen het gras op het binnenveld vervangen worden voor de start van het seizoen in april 1966. Het dode gras op het buitenveld werd een paar maanden later door AstroTurf vervangen; de aanleg was voltooid op 16 juli. Diezelfde maand nog werd het nieuwe kunstgras in gebruik genomen. Terreinbeheerders die verkleed waren als astronauten hielden het kunstgrasveld tussen de inningen door schoon met stofzuigers.

Het kunstgras in het Astrodome bleek een succes. In de jaren daarop werd kunstgras ook aangelegd in andere stadions in de Verenigde Staten en Canada, zowel indoor als outdoor. Hiertoe behoorden onder andere het Riverfront Stadion in Cincinnati, het Three Rivers Stadion in Pittsburgh en het Veterans Stadion in Philadelphia. Ook het Franklin Field stadion in Philadelphia stapte over van gras naar kunstgras. Het duurde niet lang voordat kunstgras in de sport als normaal werd beschouwd.

Kunstgras voor andere toepassingen

Rond het begin van de jaren 90 begon het gebruik van kunstgras zich snel uit te breiden van sportvelden naar residentiële en commerciële tuinarchitectuur. Die uitbreiding werd vooral gestimuleerd door de drastische verbeteringen met betrekking tot de kwaliteit en variatie van het kunstgras op de markt. In de eerste instantie ging het vooral om tuinen in drogere gebieden waar men vaak te maken had met watertekorten. Al snel werd algemeen bekend dat kunstgras in de tuin bij kon dragen aan het besparen van water en ook minder onderhoudskosten met zich mee bracht. En vandaag weten we eigenlijk niet beter!

Ook interessant voor jou