Echt gras heeft water nodig – daar kun je niet omheen! In de warme, droge zomermaanden is het noodzakelijk om regelmatig (vaak zelfs dagelijks) je gazon te sproeien als je wilt voorkomen dat het gras geel en dor wordt. Dat vormt steeds vaker een probleem, omdat we in periodes van langdurige droogte vaak te maken hebben met een sproeiverbod. Op dit punt wint kunstgras het altijd van echt gras: het heeft namelijk geen water nodig om er mooi en groen uit te blijven zien.
Zo zit het met de duurzaamheid van kunstgras
Kunstgras hoeft niet gesproeid te worden
Kunstgras kan gerecycled worden
Kwalitatief hoogwaardig kunstgras gaat lang mee. Bij ons krijg je meestal 10 jaar garantie op UV-stabiliteit en kleurvastheid, maar het kunstgras kan doorgaans wel zo’n 25 jaar mee. Je kunt kunstgras hergebruiken als je bijvoorbeeld gaat verhuizen. En als je kunstgrasmat eenmaal aan vervanging toe is? Dan komen wij het graag bij je ophalen, zodat het gerecycled kan worden. Want ja, zowel de grasvezels als de backing van de grasmat kunnen verwerkt en opnieuw gebruikt worden.
Kunstgras hoeft niet gemaaid, getrimd of geverticuteerd te worden
Afhankelijk van de grootte van je gazon, heb je wat apparatuur nodig om echt gras gezond, netjes en mooi te houden. De meeste moderne grasmaaiers, trimmers, verticuteermachines werken op elektriciteit of benzine, wat betekent dat ze een relatief hoge CO2 uitstoot hebben. Kunstgras is nagenoeg onderhoudsvrij, wat betekent dat je geen apparaten nodig hebt die afhankelijk zijn van stroom of brandstof om te functioneren.
Kunstgras bevat geen giftige stoffen
Echt gras moet vaak behandeld worden met meststoffen, pesticiden en onkruidverdelgers. Deze middelen bevat veelal chemicaliën die schadelijk zijn voor mens, dier en natuur. Met kunstgras heb je al die agressieve producten niet nodig. Dit maakt het een bijzonder veilige oplossing, met name voor huishoudens met kinderen en/of huisdieren.
Kunstgras absorbeert geen regenwater
In tegenstelling tot echt gras, absorbeert kunstgras geen regenwater. Dit maakt het mogelijk om de infrastructuur zo in te richten dat regenwater door de kunstgrasmat heen loopt en wordt opgevangen. Op die manier kan het regenwater dat op het gazon terecht komt gebruikt worden voor andere doeleinden, zoals het bewateren van bomen en planten of om het toilet mee door te spoelen.
Tot slot
Als het goed is heb je nu een aardig beeld van hoe kunstgras scoort vergeleken met echt gras als het aankomt op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Die score wordt in de toekomst overigens alleen maar beter. Kunstgras-fabrikanten benutten immers steeds meer duurzame productiemethodes en groene energie, en ook op het gebied van transport en logistiek wordt in toenemende mate aandacht besteedt aan duurzaamheid. Je ziet het, kunstgras is duurzamer dan je waarschijnlijk gedacht had!