Is kunstgras waterdoorlatend?

Kunstgras is onderhoudsvriendelijk en ziet er altijd prachtig uit. Daarom kiezen steeds meer mensen voor kunstgras in hun tuin. Een ander belangrijk praktisch voordeel is dat kunstgras zeer goed water doorlaat. Met de juiste ondergrond blijven er geen plassen staan op het gazon. Hierdoor wordt het gazon nooit drassig of modderig. Kinderen en huisdieren kunnen dus direct na een regenbui weer in de tuin spelen zonder vies te worden en het gras stuk te lopen. Bovendien is een waterdoorlatend kunstgras gazon in de tuin goed voor het milieu.

De waterdoorlatendheid van kunstgras

Kunstgras heeft kleine gaatjes in de rug van de grasmat. Hier kan overtollig regenwater (of ander water) snel doorheen zakken. Kunstgras is dus zeer waterdoorlatend. Gemiddeld laat kunstgras zo’n 60 liter water per vierkante meter door. Dat is meer dan voldoende om zelfs een flinke stortbui aan te kunnen. Omdat er ook geen aarde in de grasmat zit, verandert het gazon verder nooit in een modderpoel. Het grasveld droogt snel op en direct na een regenbui kun je dus weer gebruikmaken van het gazon.

Daarbij is het wel belangrijk dat de ondergrond ook waterdoorlatend genoeg is. Het water moet immers een plek hebben om heen te kunnen.

Nooit meer een modderig gazon

Een van de grote nadelen van een gazon van echt gras in de tuin is dat het zo snel drassig en modderig wordt. Als de kinderen na een regenbui in de tuin spelen komen hun schoenen en kleding gegarandeerd onder de modder- en grasvlekken te zitten. Ook honden die in de tuin ravotten worden hierdoor vies. Met een beetje pech loopt jouw viervoeter de modder ook nog eens de woning in.

Een drassig grasveld is bovendien erg kwetsbaar. Als het gazon intensief gebruikt wordt, bijvoorbeeld om op te spelen, wordt het al snel helemaal stukgelopen als het nat is. Er ontstaan steeds meer slijtageplekken en na verloop van tijd blijft er niet veel meer over dan een modderige lap grond.

Met kunstgras is dat verleden tijd. Regenwater zakt door de grasmat weg in de ondergrond en het kunstgras zelf droogt snel weer op.

Betere waterhuishouding

Dat kunstgras goed water doorlaat is niet alleen prettig, het is ook beter voor het grondwaterpeil en de waterhuishouding in jouw leefomgeving.

Uit praktische overwegingen hebben steeds minder mensen een gazon in hun tuin. In plaats daarvan kiezen zij ervoor om de tuin vol te leggen met tegels of klinkers. Hierdoor heeft regenwater geen kans om in de grond te zakken, maar stroomt het rechtstreeks het riool in.

Dit zorgt voor diverse problemen. Allereerst kan het rioolstelsel het overtollig water niet aan bij hevige regenbuien. Hierdoor komen straten en tuinen blank te staan. Daarnaast zakt het grondwaterpeil. Hierdoor kunnen bomen en planten niet voldoende vocht uit de grond halen.

Een kunstgras gazon met een geschikte ondergrond vormt een natuurlijk waterbuffer. Regenwater zakt door de grasmat heen en wordt opgevangen in de ondergrond. Vervolgens verdwijnt het langzaam in de bodem, waarna het weer ten goede komt aan de natuur.

Tip: wil je een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk? Kies dan voor circulair kunstgras.

Minder plassen in de tuin

Met kunstgras in de tuin, geniet je niet alleen van een schoon en droog gazon, je hebt ook minder last van plassen in de rest van de tuin. Met een kunstgras gazon in de tuin heeft overtollig water dat bijvoorbeeld op het terras valt namelijk een plek om heen te stromen.

Als de bestrating op de juiste manier is gelegd, stroomt het water naar het gazon, waarna het rustig in de bodem kan infiltreren. Mede hierdoor is het altijd verstandig om een stukje gazon in de tuin te hebben. Daarnaast vormt kunstgras een stijlvol en groen waterbuffer in de voortuin naast de oprit.

De ondergrond: zeer belangrijk

De ondergrond speelt een cruciale rol bij de opname van overtollig regenwater. De drainagegaten in de backing van het kunstgras laten water snel door, maar als de ondergrond onder het kunstgras niet waterdoorlatend genoeg is, dan blijft het water op de ondergrond staan. In dat geval ontstaat er een laag water tussen de grasmat en de bodem, waar het kunstgras als het ware op drijft. Dit kan ervoor zorgen dat de grasmat gaat schuiven.

Daarom is het erg belangrijk om te zorgen voor een waterdoorlatende ondergrond. Zand onder kunstgras is bijvoorbeeld een geschikte oplossing. Daarnaast vormen ook materialen als breekpuin en cementzand een geschikte waterdoorlatende ondergrond. Kleigrond is niet geschikt omdat het niet snel genoeg water doorlaat. Zwarte aarde is daarentegen juist te instabiel, waardoor je last krijgt van verzakkingen. Als je in je tuin een bodemsoort hebt die niet genoeg drainerend vermogen heeft, dan is het belangrijk om de bodem een stukje (10 tot 15 centimeter) af te graven en hier een nieuwe ondergrond te storten.

Meer over een geschikte ondergrond voor kunstgras

Waterafvoer op het balkon

Kunstgras is ook te gebruiken op plekken waar echt gras normaal gesproken niet wil groeien. Grastapijt wordt bijvoorbeeld veel gebruikt op het balkon. Ook is kunstgras op het dakterras een stijlvolle oplossing, die het dak een stuk gezelliger maakt en bovendien dient als bescherming voor het dak.

Op een balkon en dakterras is het extra belangrijk om rekening te houden met de waterafvoer. Wanneer er teveel water op het dak blijft staan kan dit leiden tot lekkage in het gebouw.

Controleer of het balkon of dakterras een goede afvoer heeft en of het regenwater hier ook makkelijk heen kan stromen. Als dat niet het geval is, maak dan gebruik van drainageplaten of valdempende platen onder de grasmat. Deze platen hebben een drainerende werking, waardoor overtollig regenwater gemakkelijk weg kan lopen.

Lees hier hoe je kunstgras op het balkon legt

Is valdemping waterdoorlatend?

Als je kunstgras plaatst onder speeltoestellen of op plekken waar intensief gespeeld wordt, dan is het mogelijk om een laag valdemping onder de grasmat te plaatsen. Deze dempende platen breken de val, waardoor kinderen veilig kunnen spelen. Bij Kunstgras.nl beschikken we over valdempende platen in verschillende diktes, waardoor er voor iedere hoogte speeltoestel een geschikte ondergrond samen te stellen is.

De valdempingsplaten worden tussen de ondergrond en de grasmat geplaatst, maar verstoren de afwatering niet. De matten laten namelijk water door en hebben zelfs een drainerende functie.

Als je bijvoorbeeld kunstgras op tegels legt, kun je gebruikmaken van een (dun) laagje valdemping. Dit loopt zachter en zorgt voor een betere afwatering.

Geschikt voor zwembaden

Door de hoge waterdoorlatende capaciteit van kunstgras is het onder andere erg geschikt voor zwembaden in de tuin. Het is bijvoorbeeld prachtig te combineren met een inbouwzwembad, maar het is ook mogelijk om een zwembad bovenop het gazon te zetten.

Overlopend water uit het zwembad zakt door de grasmat heen en wordt opgenomen in de ondergrond. Hierdoor blijft het gazon altijd droog en schoon. Het gazon wordt niet glad, je hebt geen last meer van losse grassprieten in het zwembadwater en je kunt zonnen op een lekker schoon gazon.

De vezels zijn sterk genoeg om het gewicht van een zwembad te dragen. De sprieten gaan misschien wat plat liggen, maar zijn weer op te borstelen als je het zwembad weer opruimt. Kunstgras verkleurt niet door zwembadwater met chloor.

Meer over een zwembad op kunstgras

Heerlijk om op te spelen

Mede door de waterdoorlatende eigenschappen vormt kunstgras het ideale speelgras. Kunstgras is zacht, schoon, veilig en het hele jaar door te gebruiken. Daarmee is het niet alleen geschikt voor spelende kinderen in de tuin, maar ook op schoolpleinen, bij kinderdagverblijven en in parken.

Bij Kunstgras.nl beschikken we over diverse modellen die kunstgras die door hun poolherstellend vermogen en stevige backing bij uitstek geschikt zijn voor grote groepen spelende kinderen. Een belangrijk voordeel van kunstgras is dat het nauwelijks onderhoud vergt. Het hoeft bijvoorbeeld niet gemaaid te worden. Daarmee is kunstgras ook een kostenbesparende oplossing.

Meer over kunstgras speelgras

Het hele jaar door sporten

Kunstgras is de ideale ondergrond om op te sporten. Waar echt gras een groot deel van het jaar niet te bespelen is omdat het te drassig is, kun je het hele jaar door sporten op kunstgras. Een sportveld met kunstgras wordt nooit glad en is bovendien perfect egaal. Daarmee is kunstgras bijvoorbeeld ideaal voor een pannakooi.

Hierdoor heb je minder kans op blessures en rolt de bal beter. Een ander belangrijk voordeel is dat kunstgras nagenoeg geen onderhoud vergt.

Meer over kunstgras om op te sporten

Kunstgras en honden

Honden zijn gek op kunstgras. Het is immers zacht, schoon en heerlijk om op te rennen. Ook voor baasjes is kunstgras een uitkomst. Je hoeft als hondenbezitter niet meer bang te zijn dat je trouwe viervoeter het gazon kapot loopt op graaft. Bovendien zakt urine door de drainagegaatjes heen weg in de ondergrond. Eventueel kun je de plek naspoelen met een beetje lauwwarm water.

Meer over kunstgras en honden

Kunstgras laten leggen

Wil je kunstgras in de tuin of op het balkon? Of ben je op zoek naar een geschikte ondergrond voor een sport- of speelveld? Bij Kunstgras.nl kun je kunstgras kopen en het zelf leggen.

Het is ook mogelijk om de installatie te laten verzorgen door één van onze partners. Kunstgras.nl werkt samen met ervaren kunstgrasspecialisten door het hele land. Deze verkooppunten verzorgen ook de aanleg van de grasmat.

Als je de aanleg uitbesteedt aan een van onze partners, dan ben je verzekerd van een mooie, strakke grasmat. Uiteraard houden de installateurs direct zorgvuldig rekening met de afwatering. Ze kunnen bijvoorbeeld direct een geschikte waterdoorlatende ondergrond voor je storten.

Offerte kunstgras laten leggen