Hoe onderhoud ik mijn kunstgras?


Hoewel het onderhoud van kunstgras in vergelijking tot natuurlijk gras beperkt is, moet je om het kunstgras jaren lang mooi te houden toch wat aandacht besteden aan jouw kunstgrasmat. Lees hieronder meer over de onderhoudstips van onze experts!

Op welke manieren onderhoud je kunstgras?

Het onderhoud van kunstgras is grofweg op te delen verschillende werkzaamheden:

  • Schoonhouden van het kunstgras
  • Het kunstgras borstelen
  • Periodiek (jaarlijks) onderhoud
  • Instrooien en montagematerialen onderhouden

Schoonhouden van het kunstgras

Het belangrijkste onderhoud is eigenlijk het regelmatig schoonhouden van de kunstgrasmat. Blaadjes, zaden en takken van omringende bomen en planten die op jouw kunstgrasmat terecht komen, moeten verwijdert worden om kieming van onkruid te vermijden. Je kunt hiervoor het beste een harde bezem gebruiken. Het borstelen zorgt er tevens voor dat het gras mooi rechtop blijft staan.

Mocht er onverhoopt toch onkruid in de kunstgrasmat ontstaan, kun je dit eenvoudig verwijderen met een hark, de hand of met een onkruidverdelgingsmiddel. Wanneer de kunstgrasmat is voorzien van een gronddoek  kunnen eventuele wortels van onkruid nooit door de kunstgrasmat heen groeien. Wij adviseren je daarom ook graag om deze er altijd bij te bestellen.

Bij ongelukjes van huisdieren is het voor de hygiëne van de kunstgrasmat belangrijk om dit zo snel mogelijk te verwijderen en na te spoelen met water. Het verwijderen van afval op de kunstgrasmat voorkomt tevens verstopping van de zandlaag met betrekking tot de waterafvoer.

 

Het kunstgras borstelen

Het is mogelijk dat het kunstgras na aanleg nog wat plat ligt. Om dit op te lossen kun je het gras voorzichtig opborstelen met een bezem. Hierdoor gaat het kunstgras weer mooi rechtop staan. Daarnaast kunnen gebruik en belasting van het kunstgras ertoe leiden dat het kunstgras wat plat gaat liggen. Om het mooi te houden raden wij van Kunstgras.nl je aan om de kunstgrasmat een paar keer per jaar even op te borstelen.

 

Periodiek onderhoud

In het algemeen raden wij van Kunstgras.nl je aan om de kunstgrasmat periodiek een grote onderhoudsbeurt te geven. Dit kan variëren van eens per jaar tot eens in de vijf jaar. Tijdens deze onderhoudsbeurt kunt je de kunstgrasmat bijvoorbeeld opborstelen en/of bijwerken waar nodig.

 

Onderhoudsmaterialen en instrooimaterialen

Wanneer de kunstgrasmat wordt aangelegd, wordt er speciaal instrooizand, ook wel bekend als kwartszand, gebruikt wat ervoor zorgt dat de kunstgrasmat meer body krijgt en de vezels langer overeind blijven staan. Dit fijne kwartszand zal na verloop van tijd wat inklinken, zeker bij intensief gebruik. Het is daarom aan te raden eens per jaar een beetje zand bij te strooien. Wanneer er een ander soort zand op de kunstgrasmat wordt gestrooid, kan dit zorgen voor beschadigingen en slijtage.

 

Het verschil tussen kwartszand en rubbergranulaat

Het gebruik van rubbergranulaat (met name SBR) wordt veelal afgeraden als instrooimateriaal. Rubbergranulaat is niet reukloos en heeft daarnaast als nadeel dat het kunstgras extra warm aanvoelt in de zomerperiode. Andere materialen als TPE, kokos en EPDM hebben minder geur, maar zijn duurder. Rubbergranulaat wordt vooral gebruikt in de sport en is bedoeld om de bal en/of de speler energie terug te geven. Een kunstgrasveld zonder rubber infill voelt aan als een strand, waardoor de bal te laag zal stuiteren. In sommige gevallen wordt er ook teveel rubber gebruikt. Dit is niet goed voor de gewrichten en de spieren van de sporter.

Voor alle typen kunstgras van Kunstgras.nl (zowel voor particulier gebruik als voor sport toepassingen) adviseren wij om enkel instrooizand te gebruiken. Dit materiaal is schoon en gebruiksvriendelijk voor zowel kind als dier.

Benieuwd naar onze
soorten kunstgras?