Hoeveel lijkt kunstgras op echt gras?

De mate waarin kunstgras lijkt op echt gras is tegenwoordig enorm toegenomen. Vroeger kon je van een afstand al gelijk zien welk gras echt of nep was. Hierdoor was het verschil gemakkelijk te onderscheiden, maar tegenwoordig is dat iets lastiger. Dankzij de verfijnde hedendaagse technieken lijkt kunstgras sprekend op echt gras.

Waar wordt kunstgras voor gebruikt?

Het kunstgras van tegenwoordig heeft verschillende voordelen naast dat het minder onderhoud vereist dan echt gras. Ook kan het kunstgras op verschillende plekken worden aangelegd. Als je bijvoorbeeld een tuin hebt waar weinig zon op schijnt, kan je er alsnog voor kiezen om kunstgras aan te leggen. Zo creëer je alsnog een mooie tuin met groen gras. Hiervoor hoef je geen dagen onderhoud in te plannen om het gras groen te houden. Daarnaast is kunstgras bestand tegen verschillende toepassingen. Zo kan het kunstgras als sportveld worden ingezet, terwijl het minder snel kapot getrapt wordt dan echt gras. Zo ontstaan er geen kuilen of hobbels in het gras.

Verschil kunstgras en grastapijt?

De twee termen kunstgras en grastapijt komen vaak voor in de ‘kunstgras wereld’. Toch worden ze vaak met elkaar verward. De term kunstgras omvat namelijk alles waarbij kunstgras wordt aangelegd als alternatief of vervanging van echt gras. Denk hierbij aan tuinen, sport- en speelvelden. Als we het hebben over de term grastapijt, dan spreken we van kunstgras op plekken waar van nature nooit echt gras zou worden aangetroffen. Hierbij kun je denken aan kunstgras op het balkon, het dak van je schuur of zelfs binnen in huis. Een grastapijt wordt net als een normaal tapijt of vloerkleed in rollen geleverd.

 

Waardoor lijkt kunstgras realistischer?

Tegenwoordig is het verschil tussen echt gras en kunstgras bijna niet te zien. Dit komt door de technieken die tegenwoordig gebruikt worden voor het maken van kunstgras. Deze hebben zich afgelopen jaren enorm verbeterd, waardoor kunstgras nu tot in detail is nagebootst. Verschillende texturen, poolhoogtes en dichtheden van kunstgras bepalen uiteindelijk de echtheid van het product. Vooral bij luxere kunstgras is het verschil bijna niet te zien of voelen. De zachtheid van het kunstgras is ook van belang voor het echt laten lijken van het gras. Bij kunstgras van hogere kwaliteit zijn de vezels dus niet alleen qua uiterlijk maar ook qua gevoel zoveel mogelijk als echt gras nagemaakt. Als je met je blote voeten dan over het kunstgras loopt voel je het verschil bijna niet. Het grote voordeel is wel dat je geen vieze voeten van de aarde onder het gras krijgt. Bovendien is een ander groot voordeel natuurlijk de minimale hoeveelheid onderhoud dat het kunstgras vereist in vergelijking tot echt gras.

Benieuwd naar onze
soorten kunstgras?