Hoe kan ik het beste mijn kunstgras borstelen?

Als je recentelijk kunstgras hebt laten aanleggen, ziet de kunstgrasmat er schitterend uit. Afhankelijk van het soort kunstgras zul je echter gaan merken dat de kunstgrasvezels na verloop van tijd wat platter gaan liggen. Dit is normaal en bovendien heel gemakkelijk te verhelpen door je kunstgras af en toe even te borstelen. Hieronder lees je alles over hoe je het beste kunstgras kan borstelen.

Wat heb ik nodig om kunstgras te borstelen?

 

Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat je het juiste gereedschap in huis hebt. Kunstgras kun je het beste borstelen met een speciale kunstgras borstel. Er zijn verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Wat voor soort kunstgras borstel het meest geschikt is, hangt ook af van hoe groot de kunstgrasmat is. Bij grote oppervlakken en commerciële toepassingen is een borstelmachine misschien het overwegen waard. Wat je in elk geval nooit moet doen, is een bezem of borstel met metalen borstelharen gebruiken om het kunstgras te borstelen. Deze kunnen de kunstgrasvezels namelijk beschadigen.

Welke methode kan ik gebruiken om mijn kunstgras te borstelen?

Naast het gereedschap is de manier waarop het kunstgras geborsteld wordt belangrijk. We raden aan om het kunstgras eerst met de vleug mee te borstelen, dus met de richting van de kunstglasvezels mee. Zo wordt vuil zoals bladeren en/of takken gelijk van de kunstgrasmat verwijderd. Daarna veeg je tegen de vleug in, waardoor de kunstglasvezels weer rechtop gaan staan. Hierna ziet de kunstgrasmat er weer uit als nieuw.

 

Hoe vaak moet ik mijn kunstgras borstelen?

Kunstgras borstelen is niet iets dat je wekelijks hoeft te doen. Kunstgras hoeft in principe alleen geborsteld te worden als jij vindt dat het nodig is. De frequentie is vooral afhankelijk van de toepassing en de manier waarop het kunstgras gebruikt wordt. Het spreekt voor zich dat een intensief gebruikt voetbalveld met kunstgras wat vaker geborsteld zal moeten worden, evenals kunstgras in de tuin waar de hele zomer een zwembad op heeft gestaan. Bij een gazon waar nooit iemand overheen loopt, zal je misschien om de paar maanden even de borstel tevoorschijn halen. Maar ook het weer speelt een rol; na een periode van hevige neerslag is een goede borstelbeurt vaak wel nodig.

Merk je op een gegeven moment dat de grasvezels wel érg snel plat gaat liggen? Dan is het raadzaam om het kunstgrasveldje voor het borstelen even opnieuw in te strooien met speciaal instrooizand. Dit is namelijk wat voor de stabiliteit in de kunstgrasmat en de natuurlijke uitstraling van de kunstgrasvezels zorgt.

Heb je na het lezen nog vragen over het borstelen van kunstgras? Neem dan gerust contact met ons op!

Benieuwd naar onze
soorten kunstgras?