Kunstgras leggen op tegels

Heb je een betegeld stuk tuin of een dakterras waar je graag kunstgras wilt aanleggen? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om eerst alle tegels eruit te halen en vervolgens het kunstgras neer te leggen. Dat vereist natuurlijk wel wat extra tijd en moeite. Kunstgras leggen op tegels is in principe ook mogelijk. Er zijn dan echter wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Kan ik gewoon kunstgras leggen op tegels?

 

Ja, je kunt kunstgras op tegels leggen, mits de tegels een egale, vlakke ondergrond vormen. Als je kunstgras op tegels legt terwijl de ondergrond niet (goed) geëgaliseerd is toen het (dak)terras werd aangelegd, als de tegels erg verzakt zijn of er veel ruimte tussen de voegen zit, dan zal het kunstgras nooit mooi strak komen te liggen. Bovendien loop je dan het risico dat de tegels na verloop van tijd zichtbaar of voelbaar worden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! In dat geval kan het wellicht beter om gewoon alle tegels te verwijderen. Je kunt de ondergrond dan alsnog mooi egaliseren alvorens je het kunstgras aanlegt.

Ik wil toch graag kunstgras leggen op tegels. Waar moet ik op letten?

 

Om te beginnen raden we sterk aan om een stabilisatiedoek of drukverdeeldoek over de tegels aan te leggen. Op die manier creëer je namelijk een egale ondergrond en voorkom je oneffenheden in je kunstgrasmat. Omdat het kunstgras alsnog vrij hard kan aanvoelen als je het over tegels legt, kun je tevens overwegen om valdemping platen neer te leggen. Daarnaast adviseren we bij kunstgras leggen op tegels om altijd voor een wat dikkere kunstgrasmat te kiezen. Zo zullen de tegels ook bij intensief gebruik niet zichtbaar of voelbaar worden en voelt de ondergrond comfortabeler aan.

Hoe kan ik het kunstgras op de tegels bevestigen?

 

Normaal gesproken maak je gebruik van kunstgrashaken om het kunstgras vast te zetten. Maar als je kunstgras op tegels legt kan dat natuurlijk niet. Gelukkig zijn er wel andere methodes om te zorgen dat je kunstgrasmat stevig en stabiel blijft liggen. Zo kun je de kunstgrasmat vastleggen met speciale kunstgraslijm. Een nadeel hiervan is dat de lijm soms lastig te verwijderen is. Dat kan een probleem zijn als je gaat verhuizen en je de woning in oorspronkelijke staat moet terugbrengen, of je je kunstgras mee wilt nemen. In dat geval kun je beter kiezen voor dubbelzijdig klevende tape die speciaal is ontwikkeld voor het bevestigen van kunstgras.

Benieuwd naar onze
soorten kunstgras?