Moet kunstgras gesproeid worden?

In vergelijking met echt gras hoeft kunstgras niet gesproeid te worden. Desondanks is kunstgras waterbestendig, waardoor het niet sneller slijt of zal verkleuren. In deze tekst lees je alles over het sproeien van jouw kunstgrasmat.

Echt gras moet, zeker in de hete zomers die we tegenwoordig hebben, regelmatig gesproeid worden om ervoor te zorgen dat het gras mooi groen blijft. Sterker nog, het is tijdens een hittegolf zelfs noodzakelijk om te voorkomen dat het gras dood gaat. En dat is nu het grote voordeel van kunstgras; het heeft geen water nodig. Er zijn echter een aantal situaties waarin het raadzaam kan zijn om wél je kunstgras te sproeien.

#1 Als je kunstgras stoffig of vies is geworden

Zeker als het een tijdje niet geregend heeft, kan je merken dat je kunstgras wat stoffig of vies wordt. In dat geval is het kunstgras sproeien de makkelijkste en snelste manier om de boel weer lekker schoon en fris te krijgen. Dit kun je met een gerust hart doen; het onderdoek is, net als bijvoorbeeld worteldoek, waterdoorlatend. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het water niet weg kan lopen.

 

#2 Als het kunstgras statisch is

Kunstgras kan, net als je haar en bepaalde voorwerpen, soms statisch worden. Dit gebeurt vooral als het heel koud is, maar het kan ook voorkomen bij warm weer of op dagen met een hele lage luchtvochtigheid. Die statische lading verdwijnt uiteindelijk vanzelf weer. Dat gezegd kan het soms wel vervelend zijn als jij, je kids of je huisdieren steeds kleine schokjes krijgen van het kunstgras. Dit kun je gelukkig heel gemakkelijk voorkomen door het kunstgras licht te sproeien. Een kleine hoeveelheid water volstaat al om het statische effect te elimineren.

 

#3 Als je wilt afkoelen tijdens een warme dag

Op zomerse dagen met extreem hoge temperaturen kan je kunstgras best wel warm worden. Zeker als het vol in de zon licht. Ondanks het feit dat kunstgras niet zo heet aan je voeten voelt als zand of tegels, is het vooral voor kinderen en huisdieren niet al te prettig. Voel je vrij om je kunstgras dan gewoon lekker te sproeien. Het zal daarna lekker koel aanvoelen, waardoor zulke warme dagen een stuk draaglijker worden. Waar midden op de dag sproeien bij echt gras sterk wordt afgeraden (omdat de waterdruppels als een soort vergrootglas werken, waardoor het gras kan verbranden) maakt dit bij kunstgras niets uit. Al het kunstgras voor de tuin dat wij leveren heeft bovendien uitstekende UV-bestendige eigenschappen. Je hoeft dus ook niet bang te zijn dat je kunstgras verkleurd door de zon.

Benieuwd naar onze
soorten kunstgras?