Hoe verwijder ik mos uit kunstgras?

Naast dat een onderdoek stabiliserend werkt, heeft het ook een onkruidwerende functie. Ondanks dat kan het wel zo zijn dat er in verloop van tijd mos gaat groeien in jouw kunstgrasmat. Mos kan ontstaan door allerlei omstandigheden. Lees nu waarom er mos groeit in jouw kunstgrasmat en hoe je mos uit jouw kunstgrasmat kan verwijderen.

Waarom groeit er mos tussen mijn kunstgras?

 

Waar de meeste grassoorten en planten zonlicht nodig hebben om te kunnen groeien, ontstaat mos juist op vochtig, donkere en schaduwrijke plekken. Mos kan goed groeien op deze plekken doordat er weinig temperatuurwisselingen zijn en minder UV-straling. Daarom is mosvorming vaak groter in stadstuinen die voor een groot deel in de schaduw liggen.

Mos groeit niet vanaf onder door je kunstgrasmat heen. In plaats daarvan voert de wind de zaadjes mee die op je kunstgras terecht kunnen komen. Wanneer de kunstgrasmat (deels) in de schaduw ligt en het daarnaast vochtig weer is, kan je last krijgen van mosvorming.

Hoe verwijder ik mos uit kunstgras?

 

Wanneer er mos in jouw kunstgrasmat groeit, is er nog geen man over boort. Gelukkig zijn er diverse manieren om mos uit kunstgras te verwijderen.

Allereerst raden we je aan om ECOstyle Ultima onkruid & mos te proberen. Dit is een biologisch afbreekbare onkruidbestrijder die zowel bovengrondse als ondergrondse delen van de mos in je kunstgrasmat aanpakt. Controleer voor aanschaf hoeveel vierkante meter je met één flacon kunt behandelen en bereken indien nodig hoeveel flacons je nodig hebt om alles aan te pakken. Wanneer je de onderstaande tips volgt, zie je al binnen enkele uren resultaat.

  • Pas toe bij zonnig weer en een minimale temperatur van 12 graden
  • Meng 167 ml liter concentraat met 1 liter water
  • Dit mengsel is voldoende voor 10 m²
  • Met één flacon van 1020 ml kan circa 65 m² behandeld worden

 

Heeft het mos grote delen van de kunstgrasmat aangetast? Dan is het machinaal verwijderen een optie. Door middel van draaiende borstels wordt het vastgegroeide mos uit de kunstgrasmat gehaald. Belangrijk om te vermelden is het feit dat de kunstgrasmat wel opnieuw opgeborsteld moet worden na het machinaal verwijderen van mos.

Wil jij mos machinaal uit jouw kunstgrasmat laten verwijderen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

 

Kan ik de groei van mos in kunstgras voorkomen?

Periodiek onderhoud kan helpen om mosvorming op je kunstgras gazon te voorkomen. Dat betekent om te beginnen dat je je kunstgrasmat schoon en netjes moet houden. Blaadjes, zaden en takken van omringende bomen en planten die op jouw kunstgrasmat terecht komen, moeten verwijdert worden. Zo voorkom je dat tuinafval kan gaan rotten en/of ontkiemen.  Je kunt hiervoor het beste een harde bezem gebruiken. Het borstelen zorgt er tevens voor dat het gras mooi rechtop blijft staan.

 

Verder is het raadzaam om het kunstgras jaarlijks even opnieuw in te strooien met instrooizand. Instrooizand zorgt ervoor dat de kunstgrasmat meer body krijgt en de vezels langer overeind blijven staan. Wanneer er een ander soort zand op de kunstgrasmat wordt gestrooid, kan dit zorgen voor beschadigingen en slijtage.

Benieuwd naar onze
soorten kunstgras?