Kunstgras zelf leggen of laten leggen?

 

Heb je besloten om je grasveld of tegels te vervangen door kunstgras? Dan is het uitkiezen van het juiste type kunstgras voor de tuin nog maar het begin. Je moet namelijk ook bedenken of je zelf kunstgras gaat leggen, of dat je deze klus wilt uitbesteden aan een specialist. Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel jouw mening klaar en kun je verder werken naar jouw altijd groene tuin.

Hieronder hebben we enkele uitdagingen op een rijtje gezet die bepalend zijn bij het maken van een keuze tussen zelf kunstgras aanleggen en kunstgras laten leggen.

Om een goede keuze te maken op dit gebied is het erg belangrijk om realistisch naar onderstaande opties te kijken en jezelf af te vragen of je dit zelf kan of liever uitbesteed aan professionals. Kunstgras is een grote investering en moet dus ook zeker goed gelegd worden.

#1. Een goede basis

Om van het gewenste eindresultaat verzekerd te zijn (en te blijven!) is een goede basis van essentieel belang. De ondergrond moet volledig geëgaliseerd zijn; is dat niet het geval, dan zullen er vroeger of later oneffenheden zichtbaar worden. Daarnaast is het zaak om te zorgen voor een goede afwatering. Kunstgras zelf mag dan goede waterdoorlatende eigenschappen hebben, als de ondergrond die niet heeft dan zullen er na een flinke regenbui alsnog plassen blijven liggen. Beschik jij over de materialen en de tijd om zelf de ondergrond voor te bereiden?

 

#2. Het juiste gereedschap

Kunstgras aanleggen vereist een vakkundige aanpak waar speciale gereedschappen voor nodig zijn. Is het je geld wel waard om al dat gereedschap aan te schaffen als je het verder niet of nauwelijks gaat gebruiken? En vergeet niet: als die gereedschappen zelf geen probleem vormen, moet je natuurlijk ook nog weten hoe je ze moet gebruiken.

 

#3. Kennis en techniek

Kunstgras leggen is een vak apart. Alleen al het aanleggen van het drukverdeeldoek vereist de nodige expertise. Daarna dient elke kunstgrasmat op de juiste manier aangelegd en verlijmd te worden, zodat het een mooi en egaal geheel wordt. Fouten bij het aanleggen kunnen het materiaal beschadigen en resulteren vaker dan niet in opkrullende randen, zichtbare naden, plooien en bobbels in het kunstgras. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten!

 

#4. Garantievoorwaarden

Zelfs als je een egale ondergrond hebt, over het juiste gereedschap beschikt én volledig overtuigd bent van je eigen vaardigheden, dan kan dit punt je overtuigen om de klus alsnog aan een professional uit te besteden. Veel kunstgrasfabrikanten vereisen namelijk een schriftelijk installatiebewijs van een professional, omdat zij anders niet zeker weten dat de ondergrond op adequate wijze is voorbereid en dat de materialen op de juiste manier geïnstalleerd zijn. Kies je voor zelf kunstgras aanleggen, dan moet je er dus rekening mee houden dat je geen aanspraak meer kunt maken op de garantie van het product.

 

Tot slot

Hoe handig je ook bent, sommige projecten kun je het beste overlaten aan een professional. Uiteindelijk is het natuurlijk jouw keus, maar vergeet niet dat de aanschaf van kwalitatief hoogwaardig kunstgras een aardige investering vergt en dat het wel zo prettig is om te weten dat je altijd nog kunt terugvallen op de fabrieksgarantie. Ons advies: bespaar jezelf tijd, moeite en frustraties en laat jouw nieuwe kunstgras aanleggen door Kunstgras.nl. Dan ben je in elk geval verzekerd van een gedegen eindresultaat!

Benieuwd naar onze
soorten kunstgras?