Zitten er schadelijke stoffen in kunstgras?

Niet natuurlijk gras op je gazon leggen? Veel mensen hebben het idee dat er veel giftige of chemische stoffen in zitten. In de media worden bijvoorbeeld veel berichten gedeeld over hoe kunstgras kankerverwekkend kan zijn. Tegenwoordig is er veel tijd en aandacht besteedt aan de brandveiligheid, de milieuvriendelijkheid van kunstgras en de invloed die het op je gezondheid heeft.

Brandgevaar bij kunstgras

Bij verschillende kunstgras producenten heeft het TNO tests uitgevoerd, die aan hebben getoond dat het kunstgras niet brandgevaarlijk is. Zelfs bleek dat het met zandgevulde kunstgras zelfdovend is, waardoor risico op brand klein blijft. Echter kunnen vonken van een te dichtbij staande barbecue wel lelijke strepen of andere sporen achterlaten op het kunstgras.

Is kunstgras schadelijk?

Het kunstgras uit ons assortiment vrij van lood en cadmium. Dit maakt het kunstgras ook nog eens milieuvriendelijk. Over het vrijkomen van gevaarlijke stoffen hoef je je ook geen zorgen te maken. Bij een regenbui zal er namelijk geen uitloog van gevaarlijke stoffen plaats vinden en dus ook geen verontreiniging van de bodem. Wat wel schadelijk is, zijn de rubbergranulaat korrels op kunstgrasvelden. Hier is onderzoek naar gedaan door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Unie van Waterschappen (UVW). Hieruit bleek dus dat de rubbergranulaat korrels wel degelijk schadelijk zijn voor het milieu en de directe omgeving. Daarom hoef je bij ons kunstgras alleen maar na het aanbrengen een laagje instrooizand eroverheen te strooien. Dit zand is helemaal niet schadelijk, zelfs niet voor kinderen of huisdieren.

Is kunstgras veilig voor kinderen of huisdieren?

Voor kinderen heeft het aanleggen van kunstgras verschillende voordelen. Zo is het een stuk schoner dan natuurlijk gras. Hierdoor ben je niet nog uren bezig met groene grasvlekken uit de kleding te wassen na een middag buitenspelen. Kunstgras heeft ook nog eens een valdemping wat het nog veiliger maakt voor kinderen om erop te spelen. Ook levert het kinderen minder schaafwonden en sneeën op, dan wanneer ze in de speeltuin op ruwe oppervlakken spelen. Kunstgras is een stuk milder voor de huid dan bijvoorbeeld houtsnippers, grind en zand die vaak gebruikt worden als bodembedekking in speeltuinen. Daarnaast heeft het een groot voordeel voor kinderen die last hebben van allergieën, zoals hooikoorts. Dit wordt niet getriggerd door kunstgras, waardoor ze geen last hebben van symptomen van graspollen tijdens het spelen. Het kunstgras is ook nog een stuk sterker dan natuurlijk gras, waardoor het kinderen en huisdieren wel degelijk aan kan. Zo kunnen de kinderen lekker spelen met de hond zonder het hele gras kapot te maken. Geen overhoop getrapt gazon meer na een potje voetballen met de buurtkinderen. Ook voor huisdieren is het kunstgras meer dan geschikt, aangezien de stevige componenten maken dan ze het vrijwel niet kunnen beschadigen.

Benieuwd naar onze
soorten kunstgras?