Kunstgras kindvriendelijk? We leggen uit waarom

Heb je kinderen die graag buiten spelen en ravotten? Dan is kunstgras dé oplossing voor jou. Ons kunstgras is zeer kindvriendelijk, onder andere doordat het in Europa wordt geproduceerd en dus voldoet aan alle Europese veiligheidsstandaarden.

Leg kunstgras in de tuin en maak je nooit meer druk om grasvlekken in de kleding, vuile schoenen en een gazon dat volledig versleten is.

Is kunstgras veilig?

De belangrijkste vraag als je kunstgras wilt kopen en kinderen hebt, is natuurlijk of het veilig is. Ons kunstgras is dat beslist. Onze producten worden namelijk binnen de EU geproduceerd en moeten dus aan strenge veiligheidsnormen voldoen. De kunstgrassen zijn bovendien onafhankelijk getest (door TNO) en 100% veilig bevonden.

Je hoeft voor ons kunstgras bovendien geen rubberkorrels te gebruiken, zoals vroeger gedaan werd voor kunstgras sportvelden. Het zijn deze rubberen korrels die mogelijk slecht zijn voor de gezondheid, niet het kunstgras zelf. Bij ons kunstgras heb je deze rubberkorrels niet nodig, waardoor het kunstgras 100% veilig is. In plaats van rubbergranulaat adviseren we het gebruik van een laatje silicazand (kwartszand) tussen de grassprieten, Dit zand is volstrekt veilig voor de gezondheid.

Kunstgras is bovendien veiliger dan veel andere ondergronden. Het is namelijk zachter dan bijvoorbeeld tegels of grind, waardoor het minder snel wonden veroorzaakt wanneer een kind valt. Kunstgras veroorzaakt ook minder snel schaafwonden dan bijvoorbeeld rubbertegels.

Is kunstgras kindvriendelijk

Waarom is kunstgras kindvriendelijk?

Wij leggen het graag uit:

Kunstgras is heel kindvriendelijk vanwege haar zachtheid, helemaal als je valdemping aanbrengt onder de grasmat. Hierdoor kunnen kinderen zichzelf minder snel zeer doen tijdens het spelen in de tuin. Dit geeft jou als ouder een meer ontspannen gevoel wanneer je jouw kind in de tuin ziet spelen.

Daarnaast blijft kunstgras ook schoon, wat betekent dat jouw kind niet meer zo snel vies wordt tijdens het spelen. Waar echt gras al snel modderig en drassig wordt, blijft kunstgras altijd schoon en droogt het snel op. Met een goede ondergrond zakt regenwater door de grasmat heen weg in de bodem. Het gras zelf droogt vervolgens snel weer op. Hierdoor kunnen de kinderen in de tuin spelen zonder vies te worden.

Bovendien heb je om kunstgras mooi te houden geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest nodig.

Een belangrijk voordeel van ons kunstgras is dat het stevig is. Als er op echt gras gespeeld wordt raakt het gazon al snel beschadigd. Vooral als het net gerekend heeft, ontstaan er vrijwel direct slijtageplekken. Met kunstgras hoef je daar niet bang voor te zijn. We beschikken over diverse modellen die bij uitstek geschikt zijn als speelgras. Deze modellen zijn extra stevig en zijn zelfs bestand tegen grote groepen spelende kinderen.

Kunstgras is bovendien heel onderhoudsarm. Je hoeft je gazon bijvoorbeeld nooit meer te bemesten, verticuteren, sproeien of maaien. Dit betekent dus ook dat het gazon het hele jaar door te bespelen blijft. Het grasveld wordt nooit onbruikbaar doordat het bijvoorbeeld bijgezaaid moet worden.

Gras is een van de grootste veroorzakers van hooikoorts. Als je kinderen last hebben van pollen dan kunnen zij nooit lekker in de tuin spelen tijdens het hooikoortsseizoen. Kunstgras is in dat geval een uitstekend alternatief. Kunstgras veroorzaakt immers geen pollen. De kinderen kunnen er dus onbezorgd op spelen ook als ze last hebben van hooikoorts.

Is kunstgras stevig genoeg voor spelende kinderen?

Een goede kwaliteit kunstgras, zoals van Kunstgras.nl, is stevig genoeg voor spelende kinderen (mits het op de juiste manier is gelegd). Je hebt dus nooit meer last van losse plaggen en slijtageplekken in je grasmat. Kunstgras is daarmee bijvoorbeeld ook erg geschikt voor velden die intensief bespeeld worden, zoals schoolpleinen, speeltuinen en trapveldjes.

Kindvriendelijk kunstgras
Voordelen kunstgras

Wordt kunstgras warm in de zomer?

Kunstgras kan bij extreme hitte in de zomer wat warmer aanvoelen. Dat is logisch en valt moeilijk te vermijden. Toch wordt het nooit zo heet dat de kinderen zichzelf kunnen verbranden. Een laagje instrooizand heeft bovendien een verkoelende werking. Hoge buitentemperaturen en zonlicht zijn verder niet schadelijk voor kunstgras.

Waar echt gras bij langdurige droogte in de zomer verdort en geel wordt, blijft kunstgras altijd mooi groen. En dat zonder dat je er enige moeite voor hoeft te doen!

Kan ik een zwembad op kunstgras zetten?

Wat is er leuker dan waterpret in de zomer? Je kunt probleemloos een zwembad op kunstgras zetten. Sterker nog: het is veel beter om jouw zwembad op kunstgras te zetten in plaats van op gewoon gras. Met echt gras verandert je gazon door overlopend zwembadwater namelijk al snel in een modderfestijn. Bovendien heb je voortdurend last van grassprieten en vuil in je zwembadwater. Met kunstgras is dat verleden tijd.

Als je een zwembad op kunstgras zet, kunnen de vezels wel wat plat gaan liggen. Dit is niet permanent. Borstel de grasmat simpelweg op met een harde bezem en de grassprieten gaan weer overeind staan.

Kunstgras kindvriendelijk
Trampoline op kunstgras

Kan ik een trampoline op kunstgras zetten

Ook een trampoline kun je probleemloos op  kunstgras zetten. Kunstgras kan schokken, trillingen en zware druk aan, waardoor een trampoline geen schade veroorzaakt aan je grasmat. Het is wel verstandig om een drukverdelend onderdoek onder het kunstgras te leggen.

Wil jij liever je trampoline ingraven? Geen probleem, want zelfs dat is mogelijk! In dat geval kun je het kunstgras om de trampoline heen uitsnijden. Besteed je deze klus liever uit? Dan kun je het kunstgras laten leggen door een van onze dealers. Wil je jouw tuin helemaal veilig maken? Kies dan voor een extra laag valdemping onder jouw kunstgras.

Kunstgras aanleggen in een tuin voor kinderen

Voor een mooie en stevige grasmat, is het belangrijk dat de ondergrond stabiel en waterdoorlatend is. Helaas is dit in de meeste tuinen niet het geval, waardoor je bij het plaatsen van kunstgras vaak een nieuwe ondergrond moet aanleggen. Dat kan gelukkig snel en gemakkelijk gebeuren.

Om een geschikte onderlaag aan te leggen, moet je eerst een stukje (10 à 15 centimeter) van de tuin afgraven en hier een geschikt materiaal voor in de plaats storten. Zand is één van de beste en meest gekozen onderlagen voor kunstgras. Een zandbed onder jouw kunstgras zorgt er namelijk voor dat de grasmat stabiel en waterdoorlatend is.

Boven deze onderlaag kun je eventueel valdempende platen plaatsen. Met een extra valdempende laag onder de grasmat maak je het kunstgras ook valveilig. Dit is bijvoorbeeld aan te raden als je het onder een klimrek of speeltoestel legt. Ook als je kunstgras direct op tegels plaatst, dan is het verstandig om valdempende platen te gebruiken. Dit loopt prettiger, is kindvriendelijker en ziet er bovendien mooier uit.

Waar moet je nog meer op letten voor een kindvriendelijk tuin?

Elke ouder wil het liefst een zo kindvriendelijk mogelijke tuin. Kunstgras vormt een ideale basis voor iedere kindvriendelijk tuin. Met de volgende tips maak je jouw tuin nog beter geschikt voor spelende kinderen:

  • Hoewel een vijver een eyecatcher is voor de tuin, is het in een kindvriendelijke tuin geen geweldig idee. Kinderen kunnen op ieder onbewaakt ogenblik in het water vallen, waardoor je ze eigenlijk nooit alleen in de tuin kunt laten spelen als je een vijver hebt. Wil je toch graag een vijver in jouw tuin? Of heb je er al één? Zorg dan dat deze goed is omheind zodat jouw kinderen er niet kunnen invallen.
  • Heb jij graag planten in jouw tuin? Wees er dan zeker van dat deze niet giftig zijn. Een kind proeft namelijk graag van alles wat hij of zij ziet. Kies dus enkel voor planten die niet giftig zijn. Zo word je peuter of kleuter niet ziek als hij of zij per ongeluk een blaadje in zijn of haar mond stopt.
  • Probeer om wat schaduw in je tuin aan te brengen. Zo creëer je een plek waar je kinderen lekker kunnen spelen zonder te verbranden. Maak bijvoorbeeld gebruik van een pergola, terrasoverkapping en anders een parasol. Een parasol kun je overigens zonder problemen op het kunstgras zetten.
  • Om jouw tuin écht kindvriendelijk en speelveilig te maken, zorg je er het best voor dat je tuin goed omheind is. Op deze manier weet je zeker dat jouw kinderen niet weg kunnen lopen tijdens het spelen.
Ondergrond voor kunstgras

Meer informatie?

Het kiezen van de juiste soort kunstgras voor jouw tuin is niet gemakkelijk. Wil je graag meer weten over onze kunstgrassen of heb je hulp nodig bij het uitkiezen van kunstgras voor een kindvriendelijke tuin. Ga dan eens langs bij een van onze verkooppunten. De medewerkers hier weten alles van kunstgras en voorzien je graag van uitgebreide en betrouwbare informatie.

Verkooppunten