Kunstgras leggen op balkon

Heb je geen tuin maar wel een balkon? Of wil je jouw balkon vaker gebruiken? Kunstgras op het balkon is de ideale manier om jouw leefomgeving te voorzien van meer groen, zonder het gedoe van echt gras. Op Kunstgras.nl kun je verschillende soorten kunstgras kopen die geschikt zijn om op het balkon te leggen.

Zo creëer je in een handomdraai een natuurlijke uitstraling op jouw balkon. Op deze pagina leggen we uit hoe je kunstgras het best kunt leggen op je balkon en welke materialen je daarvoor nodig hebt. Voor ervaren klussers is het leggen van kunstgras op het balkon is een relatief eenvoudig project. Voor je het weet geniet je van een heerlijk groen balkon waar je heerlijk met je blote voeten overheen kunt lopen.

Is kunstgras leggen op het balkon moeilijk?

Kunstgras leggen op het balkon is relatief eenvoudig. Een balkon is doorgaans immers vlak en heeft rechte hoeken. Omdat het oppervlak beperkt is, kun je het gazon bovendien uit een stuk kunstgras leggen. Je hoeft dus meestal geen naadverbindingen te maken, wat de klus een stuk minder ingewikkeld maakt. Wel is het belangrijk om het kunstgras netjes af te snijden aan de randen. Ook moet je rekening houden met een goede drainage.

Ben je minder handig? Laat je het kunstgras dan leggen door een van onze dealers. Neem contact op met het dichtstbijzijnde verkooppunt om de mogelijkheden te bespreken.

Hoe leg je kunstgras op beton?

Kan kunstgras direct op tegels of beton gelegd worden?

In principe is het mogelijk om kunstgras direct op tegels of beton te leggen. Dit kan een snelle en makkelijke optie zijn als je een strakke vloer hebt en weinig tijd hebt om het kunstgras aan te leggen. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je kunstgras direct op het balkon plaatst. Ten eerste kan het kunstgras op een harde ondergrond minder comfortabel zijn om op te lopen of te zitten.

Daarnaast blijven oneffenheden in de ondergrond soms zichtbaar. Dit is vooral het geval als je kunstgras op een onregelmatige ondergrond met grote voegen legt. Verder kunnen beton en tegels de rug van de grasmat beschadigen. Daarom adviseren wij om een tussenlaag van valdempende platen te gebruiken. Dit geeft niet alleen meer comfort bij het lopen en zitten op het kunstgras, maar het zorgt er ook voor dat het kunstgras beter beschermd is en dat oneffenheden niet meer zichtbaar zijn.

Kortom: het is mogelijk om kunstgras direct op tegels of beton te leggen, maar voor een optimale ervaring raden wij aan om valdempende platen te gebruiken als tussenlaag.

Wat heb ik nodig om kunstgras te leggen?

Als je kunstgras wilt leggen op je balkon, zijn er een aantal dingen die je nodig hebt. Hieronder vind je een overzicht van de benodigdheden:

  1. Valdempende platen: Het is mooier om kunstgras op een tussenlaag van valdempende platen te leggen in plaats van direct op de tegels.
  2. Onderdoek: als je geen valdempende platen gebruikt, kun je kiezen voor een onderdoek. Dit zorgt voor extra bescherming en verlengt de levensduur van het kunstgras.
  3. Instrooizand: Als het kunstgras eenmaal gelegd is, strooi je instrooizand over het gras. Dit zorgt ervoor dat de kunstgrasvezels mooi rechtop blijven staan en dat het gras er natuurlijker uitziet.

Met deze benodigdheden kun je zelf kunstgras leggen op je balkon. Als je liever hebt dat dit door professionals gebeurt, kun je gebruikmaken van de installatieservice van onze leveranciers.

Kunstgras balkon

Hoe leg ik kunstgras op mijn balkon?

Als je kunstgras wilt leggen op je balkon, zijn er een aantal stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat het er mooi uitziet en goed blijft liggen. In dit stappenplan leggen we je uit hoe je te werk gaat.

Het is het mooist als de ondergrond waarop je het kunstgras wilt leggen egaal en vlak is. Haal obstakels en rommel van het balkon en vul gaten op om te zorgen dat het oppervlak schoon en zo glad mogelijk is. Kies er voor het mooiste resultaat voor om valdempende platen op het beton of de tegels te plaatsen.

Rol het kunstgras uit over het balkon en laat het een tijdje liggen zodat het kan acclimatiseren. Het is belangrijk dat het kunstgras goed uitgerold wordt zodat er straks geen kreukels zichtbaar zijn. Zorg ervoor dat je het kunstgras ook niet te strak spant. Uitrollen is voldoende, je hoeft het niet aan te trekken.

Snijd het kunstgras op maat met behulp van een stanleymes of kunstgrasmes. Leg het kunstgras iets over de randen en snijd het vervolgens af, zodat het perfect tegen de randen van het balkon ligt. Sla de grasmat om en snijd het van onderaf, tussen twee rijen vezels door af. Snij het zo dicht mogelijk tegen een rij vezels af.

Vastlijmen of niet?

Als je kunstgras op een balkon legt, kun je geen kunstgrashaken gebruiken om de grasmat vast te zetten. In sommige gevallen is het daarom verstandig om het kunstgras aan het balkon vast te lijmen. Dit is bijvoorbeeld het geval als het balkon op een plek ligt waar veel wind staat en er dus kans is dat het kunstgras wegwaait. Ook als je het kunstgras niet instrooit met kwartszand, is het raadzaam om het vast te lijmen.

Voor- en nadelen van vastlijmen

Het voordeel van vastlijmen is dat het kunstgras goed op zijn plek blijft liggen, zelfs bij sterke wind of regen. Het geeft ook een mooi strak effect en voorkomt dat er plooien ontstaan in het kunstgras.

Een nadeel van vastlijmen is dat het kunstgras niet meer makkelijk weg te halen is. Dit kan bijvoorbeeld een probleem zijn als je het balkon wilt veranderen of als het kunstgras vervangen moet worden. Ook kan vastgelijmd kunstgras bij warm weer wat meer uitzetten, waardoor het mogelijk niet meer goed past.

Als je ervoor kiest om het kunstgras vast te lijmen, zorg er dan wel voor dat je de juiste lijm gebruikt en dat je het kunstgras goed aandrukt en laat drogen voordat je erop gaat lopen.

Drainage

Bij het leggen van kunstgras op het balkon is het belangrijk om goed rekening te houden met de waterafvoer. Overtollig regenwater kan immers niet wegzakken in de bodem. De meeste balkons en dakterrassen zijn voorzien van een waterafvoer. Op een klein balkon is dit vaak voldoende om ervoor te zorgen dat het water snel wegloopt.

Heb je een groter balkon of een dakterras. Dan kan het verstandig zijn om drainageplaten te gebruiken. De drainageplaten zorgen ervoor dat het water weg kan lopen naar de zijkanten van de grasmat, waarna het verdwijnt in de afvoer. Zo voorkom je dat er plassen blijven staan en  je mooie gazon verandert in een waterballet

Kunstgras op het balkon laten leggen

Je balkon voorzien van kunstgras is een slimme keuze als je een onderhoudsvriendelijke en mooie buitenruimte wilt hebben. Bij het aanleggen van kunstgras op het balkon komen een aantal zaken kijken. Het is vooral belangrijk om secuur te werk te gaan en de tijd te nemen. Als je niet zeker bent van je eigen capaciteiten of weinig tijd hebt, kun je ook gebruikmaken van een installatieservice.

Als je weinig ervaring hebt met het leggen van kunstgras of geen tijd of zin hebt om het zelf te doen, kan het inhuren van een professionele installateur een verstandige keuze zijn. Onze dealers hebben de expertise en ervaring om kunstgras op de juiste manier te leggen. Bovendien hebben zij de beschikking over speciale gereedschappen en de materialen die nodig zijn voor een professioneel resultaat.

Een van de grootste voordelen van het laten leggen van kunstgras op je balkon is dat je zeker weet dat het goed gebeurt. Onze installateurs hebben veel ervaring met het leggen van kunstgras en weten precies wat er nodig is om het mooiste resultaat te krijgen. Het laten leggen van kunstgras op je balkon neemt doorgaans maar een paar uur in beslag en je hebt zelf nergens omkijken naar.

Voordelen van kunstgras op het balkon

Ben je ook zo dol op groen om je heen, maar heb je geen tuin? Geen probleem! Met kunstgras op je balkon haal je het groen gewoon in huis. Dit zijn de voordelen van kunstgras op het balkon:

Altijd mooi

Echt gras op een balkon of dakterras laten groeien is erg moeilijk. Omdat het doorgaans niet mogelijk is om een dikke, levende ondergrond te plaatsen op het balkon, wil natuurgras maar moeilijk gedijen. Dat is met kunstgras geen probleem. Het is licht, direct op het balkon te plaatsen en blijft altijd mooi.

Geen onderhoud

Een van de grootste voordelen van kunstgras op je balkon is dat je weinig onderhoud hoeft te verrichten. Je hoeft geen gras te maaien, geen onkruid te wieden en hebt geen bemesting nodig. Het kunstgras blijft er het hele jaar door mooi uitzien zonder dat je er iets aan hoeft te doen.

Natuurlijke uitstraling

Kunstgras is tegenwoordig bijna niet meer van echt gras te onderscheiden. Het kunstgras heeft een natuurlijke uitstraling en voelt zacht aan. Hierdoor lijkt het net alsof je een echte grasmat op je balkon hebt liggen. Daarmee is het de ideale manier om je balkon te voorzien van een heerlijk groene uitstraling.

Kunstgras kopen lelystad