Kunstgras leggen

Kunstgras heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een veelgebruikt alternatief voor natuurlijk gras. Of je nu een tuin, balkon of dakterras hebt, kunstgras kan overal worden aangelegd. Wel is het belangrijk dat je zorgt voor een goede ondergrond. Je kunt kunstgras namelijk niet overal direct bovenop leggen. Een ongeschikte ondergrond kan zorgen voor plassen die op het gras blijven staan en een grasmat die verzakt, gaat schuiven of kreukelen. Gelukkig is het aanleggen van een ondergrond voor kunstgras niet zo ingewikkeld.

Kunstgras leggen: wat zijn de mogelijkheden?

Ga je kunstgras leggen in jouw tuin, op het balkon, voor een speelveld of als sportveld? Uitstekende keuze. Kunstgras realiseren begint natuurlijk met het kopen van de grasmat. Die moet vervolgens ook geïnstalleerd worden. Daarvoor heb je grofweg twee opties: je legt de grasmat zelf aan of je laat het kunstgras leggen. Het aanleggen van kunstgras is een klus die de nodige handigheid en een goede voorbereiding vereist.

Op deze pagina leggen we uit waar je over na moet denken als je kunstgras gaat leggen, zodat je weloverwogen kunt besluiten of je de klus zelf gaat klaren of het overlaat aan een expert.

Zelf leggen of laten leggen?

Als je kunstgras koopt kom je voor de keuze te staan, ga ik het kunstgras zelf leggen of laten leggen? Zowel het zelf leggen als het laten leggen heeft enkele voordelen.

Het zelf plaatsen van kunstgras is vooral een financiële overweging: je bespaart immers op de legkosten. Bovendien geeft het veel voldoening om in de toekomst over een gazon te lopen dat je zelf hebt geplaatst.

Het leggen van kunstgras is wel een klus die de nodige vaardigheid vereist. Een professionele installateur weet precies wat er komt kijken bij het aanleggen van kunstgras en kan dit zodoende op een zo efficiënt mogelijke manier doen.

Uitbesteden heeft de volgende voordelen:

 • Minder snijverlies
 • Geen naden en foutjes
 • Het gazon is snel gereed
 • Je bespaart een hoop tijd
 • Je hoeft geen gereedschap te kopen
Kunstgras zelf leggen

Kunstgras zelf leggen

Heb je er alle vertrouwen in dat je zelf jouw kunstgras kunt plaatsen? Dan kun je op onze website direct het gewenste model kunstgras en alle benodigdheden, zoals een kunstgrasmat, lijm, lijmband en instrooizand bestellen. Alle producten worden vervolgens bij je thuis afgeleverd. Vaak heb je het pakket binnen 2 dagen in huis. Bij bestellingen van € 350 of meer is de bezorging gratis.

Kunstgras laten leggen

Kunstgras laten plaatsen?

Wil je het kunstgras laten leggen? Selecteer een verkooppunt bij jou in de buurt en geef je wensen aan. De dealer neemt vervolgens contact met je op om alle mogelijkheden te bespreken, bijvoorbeeld met betrekking tot het plaatsen van een geschikte ondergrond. Vervolgens stelt de dealer een op maat gemaakte offerte voor je op.

Een geschikte grasmat uitkiezen

Het leggen van kunstgras begint met het selecteren van een geschikt model kunstgras. We beschikken over verschillende soorten kunstgras, geschikt voor in tuinen, op balkons, om op te spelen en voor sportvelden. De modellen variëren onderling op het gebied van kleur, stevigheid, graslengte en volume. Sommige modellen onderscheiden zich door hun natuurgetrouwe uiterlijk, terwijl andere specifiek gemaakt zijn voor extra intensief gebruik.

Houd bij het kiezen van het kunstgras zorgvuldig rekening met het beoogde gebruik. Wij adviseren u graag!

Wat voor ondergrond onder kunstgras?

Ondergrond kunstgras

Een belangrijk onderdeel van het leggen van kunstgras is een stabiele ondergrond. Waar je het kunstgras op legt, bepaalt voor een groot deel het uiteindelijke resultaat. Als je kunstgras in de tuin plaatst, is het vaak verstandig om een deel af te graven en een nieuwe onderlaag van bijvoorbeeld brekerzand te plaatsen. Dit is een grof en stevig zand dat een perfecte waterdoorlatende en stabiele basis vormt voor het gazon.

Aarde en klei zijn doorgaans niet geschikt om kunstgras (zonder enige voorbereiding) op te leggen. Aarde is simpelweg niet stevig genoeg waardoor het gazon verzakt, en klei kan inklinken en laat slecht water door, waardoor er plassen op het gazon blijven staan.

Daarom is het verstandig om zo’n 10 tot 15 centimeter af te graven en hier een laag zand te storten. Met stevige klei doe je er verstandig aan de tuin eerst te draineren.

Instructies: stap voor stap kunstgras leggen

Ondergrond kunstgras
 • Maak de plek waar je het kunstgras wil plaatsen vrij.
 • Graaf 10 tot 15 centimeter grond af.
 • Vul dit op met de gewenste ondergrond van bijvoorbeeld straatzand of brekerzand.
 • Het is het best om het zand aan te trillen zodat het goed is verdicht.
 • Egaliseer de bodem met een houten lat.
 • We raden tevens aan om een onderdoek over de zandgrond te leggen. Dit stablisatiedoek verdeelt de druk en voorkomt dat er minder snel onkruid door het gras kan groeien. Rol het onderdoek uit over de grasmat.
 • Snij het stabilisatiedoek op maat.
Uitrollen kunstgras

Zodra je de ondergrond hebt aangelegd is het tijd om de grasmat uit te rollen. Daarbij is het belangrijk om rekening te houden met de vezelrichting (vleugrichting). We adviseren om de vezels in de richting van het huis te plaatsen, zodat je vanuit het huis als het ware “in de vezels” kijkt. Leg het kunstgras strak over de ondergrond en zorg dat er geen plooien in de grasmat zitten.

Kunstgras naden maken

Als je gazon breder is dan de rol (2 of 4 meter) dan moet je meerdere stukken kunstgras gebruiken en deze aan elkaar verlijmen.

Dit doe je door vanaf de onderkant aan één kant een vezelrij weg te snijden met een kunsgrasmes of scherp stanleymes. Zorg dat de andere kant juist precies een vezelrij overheeft. Leg de stukken naast elkaar met een tussenruimte van ongeveer 3 mm.

Sla de stukken om en leg de (zelfklevende) lijmband onder de naad. Klap de stroken weer terug en trek ze als het ware als een ritssluiting dicht.

Kunstgras op maat snijden

Kunstgras op maat snijden is een klus die de nodige precisie vereist. Sla het kunstgras aan de randen terug zodat je het vanaf de onderkant uit kunt snijden. Dit doe je met een scherp kunstgrasmes. Snij zoveel mogelijk tussen twee rijen vezels door, zodat je de vezels zelf niet beschadigt. Sla de gras als je klaar bent terug zodat het strak tegen de rand ligt.

Kunstgras vastzetten

Nu de grasmat ligt is het tijd voor de afwerking. Als het gazon intensief betreden wordt of als je bijvoorbeeld een flinke hond hebt die graag op het gazon ravot, kun je besluiten het kunstgras vast te zetten met kunstgrashaken zodat het stevig op de plek blijft liggen.

Ook raden we aan een laagje instrooizand op het gazon aan te brengen. Gebruik hiervoor alleen speciaal invulzand. Dit zand zorgt ervoor dat de vezels mooi rechtop blijven staan en beschermt de grasmat. Verdeel het zand over de grasmat en wrijf het in met een harde bezem.

Benodigdheden kunstgras aanleggen

Voor de aanleg van kunstgras heb je een aantal gereedschappen en accessoires nodig. Ook deze spullen kun je online bij ons bestellen of kopen bij een van onze verkooppunten. De volgende gereedschappen heb je nodig: Kunstgrasmes, Lijmband of zelfklevende lijmband, Lijm (bij gebruik van lijmband), Lijmkam (bij gebruik van lijmband), Onderdoek, Kunstgrashaken, Instrooizand

Hoeveel kost kunstgras leggen?

Kunstgras kost tussen de € 17,95 en € 45 per vierkante meter. Dat is exclusief de plaatsing. De prijs voor het laten leggen van kunstgras is afhankelijk van veel verschillende factoren, zoals de afmetingen, de moeilijkheidsgraad en het beoogde gebruik van de grasmat. Daarnaast maakt het een groot verschil of er een nieuwe ondergrond geplaatst moet worden of niet.

Vraag een vrijblijvende offerte aan bij het dichtstbijzijnde verkooppunt om erachter te komen hoeveel de plaatsing van het kunstgras precies gaat kosten.

Hoeveel kunstgras heb je nodig?

Om te weten hoeveel kunstgras je moet bestellen, moet je eerst de tuin of het balkon opmeten. Onze kunstgrassen worden geleverd in rollen van 2 meter breed en 4 meter breed. Als je gazon breder dan dat wordt, dan moet je dus een veelvoud hiervan bestellen.

Houd er rekening mee dat je bij het verlijmen van de stroken wat snijverlies hebt. Daarnaast loopt een gazon vaak niet perfect recht, waardoor je langs de rand tapijt moet wegsnijden. Je hebt dus altijd iets meer kunstgras nodig dan de exacte breedte. De lengte van het kunstgras kun je zelf kiezen.

werken_in_de_tuin

Kunstgras leggen op een balkon

Het leggen van kunstgras op een balkon is redelijk eenvoudig omdat de bodem al stevig en egaal is. Je kunt de grasmat rechtstreeks op het balkon aanbrengen, maar als de vloer groeven of oneffenheden heeft, is het verstandig om in ieder geval een onderdoek aan te brengen.

Als je wat zachter wil lopen en een mooie egale grasmat verlangt, kun je eventueel ook een laag valdemping aanbrengen. Zorg ervoor dat regenwater weg kan lopen. Dit doe je bijvoorbeeld door drainagematten aan te brengen onder de grasmat. Vervolgens kun je de grasmat uitrollen en netjes uitsnijden.

Veelgestelde vragen

Hieronder enkele veel voorkomende vragen. Mocht u toch nog vragen hebben, neem dan contact met ons op! Wij helpen u graag verder.

Hoe lang ben ik bezig met het aanleggen van kunstgras?

Hoeveel tijd de aanleg in beslag neemt, hangt onder andere af van het oppervlak, of er meerdere stroken gebruikt worden en of er nog veel gedaan moet worden aan de ondergrond. Hoe meer er gesneden en gelijmd moet worden, hoe tijdrovender dit is. Ter indicatie: het aanleggen van een gazon van 4 bij 10 meter duurt doorgaans ongeveer 2 uur. Terwijl je met het prepareren van de ondergrond al snel 4 uur bezig bent.

Kunstgras op tegels plaatsen?

Wil je kunstgras op tegels leggen? Of wil je de grasmat direct op het dakterras plaatsen? Het is mogelijk om kunstgras direct op tegels te leggen, maar er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo kan kunstgras op tegels hard aanvoelen. Daarom kun je overwegen om een laag valdemping op de tegels te leggen. Tevens adviseren we een wat dikker kunstgras als je de grasmat op tegels legt. Als de tegels bijvoorbeeld niet mooi egaal of ver uit elkaar liggen, dan zullen deze oneffenheden zichtbaar en voelbaar blijven. In dat geval is het beter om de tegels weg te halen en de ondergrond te egaliseren.

Hoe breng ik valdemping aan onder kunstgras?

Valdemping aanbrengen onder het kunstgras doe je met speciale dempingsplaten. Deze leg je op de ondergrond. Dempingsplaten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes (van 10 mm tot 55 mm). Hoe dikker de plaat hoe meer demping het gazon heeft. Valdemping is bijvoorbeeld erg geschikt voor kunstgras dat bestemd is voor speeltuinen en onder klimrekken, maar je kunt het ook gebruiken als je kunstgras aanlegt op een harde ondergrond.

Hoelang doe je met kunstgras?

Hoelang kunstgras precies meegaat is sterk afhankelijk van het gebruik. We kunnen wel stellen dat kunstgras bij gebruik zoals bedoeld een jarenlange levensduur heeft. Niet voor niets geeft Kunstgras.nl een garantie van 10 jaar op kleurbehoud. Dit betekent dat het kunstgras 10 jaar lang de kleur niet verliest onder invloed van zonlicht.

Wat is een stabilisatiedoek?

Een stabilisatiedoek is een drukverdelend doek dat je onder de grasmat aan kunt brengen. Hiermee voorkom je dat er kuilen en putten ontstaan in de grasmat als de grasmat intensief gebruikt wordt of als er zware objecten op geplaatst worden. Een stabilisatiedoek beschermt je grasmat tevens tegen onkruid.

Kan ik kunstgras in elke vorm aanleggen?

Kunstgras kan in elke vorm worden aangelegd; met scherpe hoeken en onregelmatige vormen, in cirkels en met rondingen. Houd er wel rekening mee dat het leggen van het kunstgras moeilijker wordt als de vorm ingewikkelder is. Heeft jouw gazon een ingewikkelde vorm of veel obstakels? Dan is het misschien verstandig om het kunstgras aan te laten leggen door een vakman.

Kan kunstgras op hellingen aangelegd worden?

Ja, je kunt kunstgras ook op hellingen en heuvels plaatsen. Als de helling wat steiler is, dien je de grasmat wel te verankeren met kunstgrashaken om ervoor te zorgen dat de grasmat niet gaat schuiven.