Is kunstgras milieuvriendelijk?

Een trampoline op een gazon van echt gras zetten is helaas niet verstandig. Echt gras is niet sterk genoeg en het gewicht van de trampoline zal het grasveld al snel beschadigen. Bovendien kan de trampoline verzakken, waardoor die niet stabiel meer staat en om kan vallen, wat voor vervelende blessures kan zorgen. Een trampoline op kunstgras is een uitstekend alternatief voor echt gras. Ons kunstgras is sterk genoeg en met de juiste ondergrond zullen de pootjes niet wegzakken in de ondergrond. Je kunt dus gerust een trampoline op kunstgras zetten. Zo weet je zeker dat de kinderen er veilig en verantwoord op kunnen spelen. Ook is het mogelijk om een trampoline in te graven in een kunstgras gazon.

Geproduceerd binnen de EU

Bij de vraag of kunstgras milieuvriendelijk is, is het onder andere belangrijk om te bekijken waar en op wat voor manier het kunstgras is gemaakt. Er zijn namelijk kunstgrassen die op een zeer milieuvriendelijke manier gemaakt worden, maar ook producten die in landen worden geproduceerd waar nauwelijks regels gelden op het gebied van veiligheid en duurzaamheid. Deze kunstgrassen worden vaak vervaardigd met zware metalen en schadelijke chemicaliën.

Bij Kunstgras.nl begrijpen we dat onze klanten veiligheid, kwaliteit en het milieu belangrijk vinden. Daarom verkopen we alleen kunstgras dat volledig in Europa wordt gemaakt en voldoet aan de hoogste EU-kwaliteits- en veiligheidsnormen.

Ons milieuvriendelijke kunstgras is vrij van schadelijke stoffen en wordt geproduceerd op een manier die het milieu zoveel mogelijk ontziet. Het kunstgras ziet er niet alleen prachtig uit, maar heeft ook een langere levensduur, meer veerkracht en behoudt zijn mooie groene tint, zelfs bij jarenlange blootstelling aan zonlicht. Bovendien is het kunstgras recyclebaar.

Geen waterverspilling

Een van de redenen waarom kunstgras goed is voor het milieu, is omdat het helpt water te besparen. Kunstgras heeft immers geen water nodig om mooi groen te blijven zoals echt gras. Als het een tijdje niet regent is het dus niet nodig om het gazon te sproeien, zoals dat wel belangrijk is bij een gazon van natuurgras. Hierdoor bespaar je al snel honderden liters aan kostbaar water. Dit water kan worden gebruikt om het grondwater op peil te houden en zodoende andere planten, bomen, dieren en organismen te voeden.

Minder wateroverlast

Kunstgras helpt daarnaast de waterhuishouding in de omgeving op peil te houden. In onze omgeving die steeds verder wordt volgebouwd, is er namelijk steeds minder ruimte voor regenwater om weg te zakken in de ondergrond. Omdat veel huisbezitters er bovendien voor kiezen hun tuin vol te leggen met tegels, stroomt regenwater in veel tuinen rechtstreeks de riolering in. Dit zorgt ervoor dat het grondwaterpeil zakt. Daarnaast leidt dit ertoe dat straten en tuinen blank komen te staan bij hevige regenval.

Kunstgras is waterdoorlatend en fungeert met de juiste ondergrond als een waterbuffer. Het regenwater zakt door de gaatjes in de grasmat weg in de ondergrond van het kunstgras. Vervolgens wordt het geleidelijk aan opgenomen in de bodem, waarna het weer ten goede komt aan de natuur.

Minder energieverbruik

Om echt gras mooi te houden, moet je het natuurlijk regelmatig maaien. Dit is niet alleen zwaar en tijdrovend werk, het kost ook veel energie (afhankelijk van het soort grasmaaier) in de vorm van stroom of benzine. Bovendien komen er bij het maaien van gras broeikasgassen vrij.

Kunstgras heeft altijd de gewenste lengte, groeit niet en hoeft dus ook niet gemaaid te worden. Dit zorgt voor een flinke energiebesparing die weer ten goede komt aan het milieu.

Geen bestrijdingsmiddelen en meststoffen

Aan het gebruik van echt gras kleeft nog een ander nadeel, het is gevoelig voor onkruid, grasziekten en ongedierte. Bovendien heeft het de juiste voedingsstoffen nodig om mooi groen te blijven. Hierdoor grijpen veel gazoneigenaren naar chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen. Deze komen als het geregend heeft in de bodem terecht, waarna ze zich via het grondwater door de omgeving verspreiden. Dat is natuurlijk niet erg milieuvriendelijk.

Met kunstgras heb je nooit last van insectenplagen of ongedierte in het gazon. Ten eerste heeft het kunstgras niets te duchten van insecten, mos en onkruid, daarnaast vinden deze ongedierten en overlastgevende plantjes kunstgras geen interessante leefomgeving, waardoor ze hun heil elders zullen zoeken. Het gras ziet er dus altijd pico bello uit, waardoor je geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest nodig hebt.

Kunstgras is duurzaam

Kunstgras heeft bovendien een zeer lange levensduur. Het is bestand tegen intensief gebruik en behoudt vele jaren zijn kracht en schoonheid. Bij Kunstgras.nl leveren we onze producten bijvoorbeeld met een UV-garantie van maar liefst 10 jaar, waardoor je verzekerd bent van een gazon dat jarenlang zijn mooie groene kleur behoudt. Of het nu gaat om een levendige tuin, een speelplek voor kinderen of een professioneel sportveld, kunstgras is sterk genoeg en vrijwel niet stuk te krijgen. Je kunt er dus jarenlang van genieten, voordat je toe bent aan een nieuwe grasmat.

Recyclebaar

Kunstgras is niet alleen ontzettend duurzaam. Het is ook recyclebaar. Na een jarenlange levensduur, kunnen de grondstoffen dus weer hergebruikt worden, wat bijdraagt aan de milieuvriendelijkheid van kunstgras. Als klant kun je dus jarenlang genieten van een mooie grasmat, waar je nauwelijks omkijken naar hebt en die geen water of energie vergt, waarna de grasmat gerecycled kan worden. We hebben zelfs kunstgras in ons assortiment dat 100% van haar waarde behoudt bij recycling. Daarover lees je hieronder meer.

Circulair kunstgras

Kunstgras wordt vaak samengesteld uit verschillende grondstoffen zoals PP, PE en Latex of PU. Hoe meer verschillende materialen er gebruikt zijn, hoe moeilijker het kunstgras te recyclen is. Vaak gaat een deel van de oorspronkelijke waarde van de grondstof verloren.

Bij Kunstgras.nl hebben we echter ook kunstgras dat 100% recyclebaar is. Dit LimeGreen® ONE-DNA™ kunstgras is uniek omdat het volledig bestaat uit één grondstof, namelijk 100% PE, bestaat.

Hierdoor is dit kunstgras volledig recyclebaar en draagt het bij aan het verminderen van de afvalberg. Bovendien wordt er bij de productie van dit kunstgras veel minder energie verbruikt dan bij traditionele kunstgrasproducten. Dit maakt LimeGreen® ONE-DNA™ kunstgras een duurzaam en efficiënt alternatief voor traditionele kunstgrasproducten, met positieve gevolgen voor het milieu.

100% veilig

Welk kunstgras uit onze collectie je ook kiest, de grasmat is veilig voor kinderen en voldoet aan de strengste kwaliteits- en veiligheidseisen binnen de EU. Alle producten worden  zonder het gebruik van zware metalen of schadelijke chemicaliën geproduceerd. Ons kunstgras is uitgebreid getest door TNO en 100% veilig bevonden, zelfs als kinderen een grasspriet in hun mond stoppen.

Bij Kunstgras.nl gebruiken we geen rubbergranulaat, maar adviseren we het gebruik van speciaal instrooizand. Dit natuurlijke zand heeft een grove ronde korrel en is niet schadelijk voor de gezondheid. Zo weet je zeker dat alle onderdelen van de grasmat volstrekt veilig zijn, ook voor de kleinste kinderen.

Instrooizand

Instrooizand is een mooie, veilige en milieuvriendelijke oplossing om de grasmat te beschermen en de vezels te ondersteunen.

In het verleden werden hier vaak rubberkorrels (rubbergranulaat) voor gebruikt, vooral op sportvelden, maar deze korrels zijn mogelijk schadelijk voor de gezondheid. Wij raden het gebruik hiervan dan ook ten zeerste af. Instrooizand is een veel beter alternatief.

Ons instrooizand bestaat uit kwartszand. Dit zand is volledig natuurlijk en 100% veilig voor de gezondheid, zelfs als de kinderen of huisdieren het in hun mond stoppen.

Door een grovere, ronde korrel blijft het zand goed op zijn plaats liggen en loop je het niet uit de grasmat. Bovendien absorbeert het zand geen water, waardoor het gazon niet vochtig wordt.

Kunstgras kopen?

Heb je, mede door de milieuvriendelijkheid van onze producten, interesse gekregen in kunstgras in de tuin, op het balkon, voor een sportveld of als speelgras?

 

Dan kun je het kunstgras rechtstreeks via onze website bestellen. Vervolgens kun je het zelf leggen. Je kunt via onze webshop direct alle benodigdheden voor de aanleg bestellen.

Plaats je vandaag vóór 14.00 uur je bestelling, dan wordt het pakket doorgaans binnen 2 dagen bij jou thuis afgeleverd. Soms heb je de grasmat zelfs al de volgende dag in huis!

Bestellingen boven de € 350 worden gratis bij jou thuis bezorgd.

Heb je behoefte aan persoonlijk advies, wil je het kunstgras graag van dichtbij bekijken of wil je het kunstgras laten installeren? Bezoek dan een van onze verkooppunten in Nederland. Met meerdere vestigingen verspreid door het hele land is er altijd een dealer bij jou in de buurt. Loop gerust binnen om de mogelijkheden te bespreken.

Direct Bestellen 

Kunstgras laten leggen

Wil je het kunstgras laten leggen? Ook dat is mogelijk. Wij werken met verschillende verkooppunten door het hele land die de aanleg van het kunstgras voor je kunnen verzorgen. Het installatieteam regelt onder andere het afgraven van de tuin, de aanleg van de ondergrond, de plaatsing van de grasmat en de afwerking. Zo heb je zelf nergens omkijken naar.

Selecteer eenvoudig een verkooppunt bij jou in de buurt en geef je specifieke wensen aan. Of je nu op zoek bent naar een zacht gazon voor de kinderen om op te spelen of een strakke en onderhoudsvriendelijke tuin, onze dealers staan klaar om je te helpen.

Zodra je je keuze hebt gemaakt, zal de dealer contact met je opnemen om alle mogelijkheden te bespreken. Ze kunnen je adviseren over de juiste ondergrond en eventuele andere benodigdheden om ervoor te zorgen dat je kunstgras perfect wordt geïnstalleerd.

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan voor de aanleg. Zo weet je precies wat de kosten zijn en kun je met een gerust hart je beslissing nemen.

Meer over kunstgras laten leggen