Kunstgras tuin
Kunstgras is een uitstekende oplossing in de tuin. De huidige generatie kunstgrassen is nauwelijks van echt gras te onderscheiden, maar in tegenstelling tot echt gras vergt kunstgras nagenoeg geen onderhoud. Je grasveld blijft het hele jaar door prachtig groen, is intensief te gebruiken, niet gevoelig voor onkruid en ongedierte en in iedere tuin aan te leggen. Om je zoektocht te vereenvoudigen hebben wij hieronder een selectie gemaakt met de beste types kunstgras voor in de tuin.Waarom kunstgras in de tuin?
Echt gras is van nature nogal kwetsbaar. Het heeft precies genoeg regen, zonlicht en voedingsstoffen uit de bodem nodig om mooi groen te blijven. Regent het te veel, dan verandert je gazon in een modderpoel. Valt er te weinig neerslag, dan verdort het gras en krijg je last van kale plekken.
Hierdoor kost het onderhouden van natuurlijk gras een hoop tijd en energie. Je moet niet alleen grasmaaien, maar ook bemesten en verticuteren.
Met kunstgras is dat verleden tijd. Je gazon heeft altijd een prachtig groene tint en de juiste lengte. Je kunt het bovendien intensief gebruiken zonder dat je het stuk loopt. Daarmee is het bijvoorbeeld ook een uitstekende oplossing als je huisdieren of kinderen hebt.
Kunstgras is bovendien overal te plaatsen. Zo kun je dus ook genieten van een fraai gazon als je tuin te drassig, te schaduwrijk of te droog is voor echt gras.
De voordelen van kunstgras in de tuin
Kunstgras in de tuin heeft diverse significante voordelen. je hebt minder omkijken naar je gazon, terwijl het gras er het hele jaar door, ongeacht de weersomstandigheden, stralend bij ligt.
Kunstgras in de tuin:
- Oogt natuurgetrouw
- Vergt veel minder onderhoud
- Is heerlijk voor spelende kinderen
- Blijft altijd mooi groen
- Is intensief te gebruiken
- Wordt nooit modderig
- Is geschikt voor huisdieren
- Kun je overal aanleggen
- Is 100% veilig
Natuurlijke uitstraling
Bang dat kunstgras ten koste gaat van de uitstraling van jouw tuin? De huidige generatie kunstgrassen heeft alle uiterlijke kenmerken van echt gras. Niet alleen de kleur, ook de vorm en stand van de grassprieten is precies zoals bij natuurlijk gras. Het verschil met echt gras is dan ook nauwelijks te zien.
Bovendien beschikken we bij Kunstgras.nl over verschillende soorten kunstgras, ieder met hun eigen specifieke kenmerken. Kies bijvoorbeeld voor een strakker model in een moderne tuin en een wat langer kunstgras voor een meer ongerepte uitstraling.
Altijd een groen gazon
Of je tuin nu vol in de zon ligt of juist erg schaduwrijk is, je gazon ziet er met kunstgras altijd stralend uit. Kunstgras heeft geen water, voedingsstoffen of zonlicht nodig en blijft dus continue mooi groen, ongeacht het weer. Bovendien is kunstgras niet gevoelig voor mosvorming, onkruid en ongedierte.
Je kijkt dus altijd uit op een weelderig gazon, zonder dat je veel tijd, geld en energie hoeft te besteden aan onderhoudswerkzaamheden.
Weinig onderhoud
Nooit meer grasmaaien, het gazon bemesten, verticuteren en doorzaaien. Met kunstgras in de tuin heeft het gras altijd de juiste lengte. Je hoeft dus nauwelijks iets te doen om het te onderhouden. Af en toe de afgevallen bladeren opvegen is voldoende om je grasveld in goede staat te houden.
Hierdoor bespaar je niet alleen een hoop tijd, je bent ook veel minder geld kwijt. Je verbruikt bijvoorbeeld geen elektriciteit of benzine om het gras te maaien, hoeft geen dure meststoffen te kopen en bespaart bovendien een hoop water want je hoeft het gazon nooit meer te sproeien.
Ontzettend sterk
Kunstgras is bovendien erg sterk en slijtvast. De grasmat heeft een robuuste rug, waar de grassprieten stevig doorheen geweven zijn. Bovendien zijn de grassprieten veerkrachtig waardoor ze mooi overeind blijven staan. Slijtageplekken in het gazon zijn dus verleden tijd.
Daarbij kun je het grasveld in je tuin intensief gebruiken. Je kunt er gerust een feestje op geven. Ook is kunstgras de ideale ondergrond voor kinderen om op te spelen. Tevens is kunstgras erg geschikt als je honden of andere huisdieren hebt die in de tuin spelen.
Waar moet je op letten?
Bij Kunstgras.nl beschikken we over een breed assortiment kunstgrassen. Ieder model heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en uiterlijke kenmerken.
Als je kunstgras voor in de tuin koopt, dan wil je dat het er zo natuurlijk mogelijk uitziet. Daarnaast moet het gazon passen binnen het tuinontwerp. Daarom is het belangrijk om bij het kiezen van het kunstgras te letten op de volgende eigenschappen:
De kleur is van doorslaggevend belang voor de uitstraling van je gazon. Kies afhankelijk van de beplanting en de hoeveelheid bestrating bijvoorbeeld voor een gazon met een diepgroene, frisgroene of juist voor een wat warmere geelgroene tint.
Als je kunstgras voor in de tuin koopt, is het verder verstandig om een model te kiezen waarbij de vezels verschillende kleuren groen hebben. Bij echt gras heeft namelijk ook niet iedere grasspriet precies dezelfde tint.
Veel van onze modellen zijn opgebouwd uit sprieten met drie of vier verschillende tinten groen, waardoor je gazon een extra natuurlijke en dynamische uitstraling krijgt. Dit zijn bij uitstek de modellen die geschikt zijn voor in de tuin.
Als je echt gras in de tuin hebt, kun je het zelf op de juiste lengte maaien. Met kunstgras kan dat natuurlijk niet. Maar je kunt wel kiezen of je langer of korter kunstgras wilt. Bij Kunstgras.nl hebben we diverse soorten kunstgras met verschillende poolhoogtes. Kies bijvoorbeeld voor een lang en weelderig gazon of juist voor model met wat kortere sprieten, voor een strak gemaaide uitstraling.
De lengte van het gras heeft ook invloed op hoe je het gras kunt gebruiken. Hoe langer de vezels, hoe sneller ze namelijk plat gaan liggen. Daarom is korter kunstgras beter geschikt om op te spelen en sporten, terwijl langere modellen met hun weelderige uitstraling bij uitstek geschikt zijn voor in de tuin. Overigens zijn er ook langere modellen die zeer veerkrachtig zijn.
Naast de lengte van het gras, is ook de hoeveelheid vezels per vierkante meter van belang. Hoe meer grassprieten het kunstgras heeft, hoe voller het grasveld oogt. Bovendien ondersteunen de vezels elkaar, waardoor een vollere grasmat veerkrachtiger is. Dit betekent dat de grassprieten minder snel plat gaan liggen. Een mooie volle grasmat, met lange vezels oogt weelderig en voelt daarnaast heerlijk zacht aan.
Over het algemeen geldt wel dat hoe voller de grasmat is en hoe langer de vezels zijn hoe duurder het kunstgras is.
Als je kunstgras in de tuin legt, dan is het de bedoeling dat het er zo realistisch mogelijk uitziet. Hoe natuurgetrouw een grasmat oogt, hangt onder andere af van de kleur, lengte en vezeldichtheid. Daarnaast is het belangrijk dat de vezels een natuurlijke vorm en stand hebben. Daarnaast mogen de grassprieten niet onnatuurlijk glinsteren.
Bij al onze modellen geven we direct aan hoe natuurgetrouw het kunstgras oogt. Zo weet je precies welk model geschikt is voor in jouw tuin.
Hoe leg je kunstgras in de tuin?
Als je kunstgras bij ons koopt, kun je het zelf leggen of laten leggen. Dit is qua moeilijkheidsgraad te vergelijken met het leggen van bestrating. Als je besluit je kunstgras grasmat zelf te leggen, dan kun je direct alle benodigdheden voor de aanleg bestellen.
Bij het aanleggen van kunstgras in de tuin, moet je er rekening mee houden dat je moet zorgen voor een geschikte ondergrond. Vervolgens kun je de grasmat uitrollen.
Als je kunstgras in de tuin legt, heb je vaak meerdere rollen kunstgras nodig (we leveren onze kunstgrassen op rollen van 2 of 4 meter breed). Als dat het geval is moet je zorgen voor een mooie strakke verbinding tussen de rollen. Dit doe je met behulp van lijm en lijmband (of zelfklevende lijmband).
Lees stap voor stap hoe je kunstgras plaatst op onze pagina kunstgras zelf leggen.
Wat is de beste ondergrond?
Bij het leggen van kunstgras in de tuin is het zoals gezegd belangrijk dat je zorgt voor een geschikte ondergrond. Die moet stevig genoeg en waterdoorlatend zijn.
Zwarte aarde en klei zijn bijvoorbeeld niet geschikt om kunstgras op te leggen. Gelukkig betekent dat niet dat je geen kunstgras kunt plaatsen als je klei of aarde in de tuin hebt. In dat geval kun je simpelweg een stukje (10 tot 15 centimeter afgraven) en hier een nieuwe onderlaag storten.
Zand onder kunstgras is over het algemeen de beste oplossing. Daarnaast kun je kiezen voor materialen als betongranulaat, steenpuin en gestabiliseerd zand.
Kunstgras in de voortuin
Wil je jouw voortuin een gezellige, groene uitstraling geven? Maar heb je geen tijd voor veel onderhoudswerkzaamheden? Dan is kunstgras bij uitstek de geschikte oplossing. Of je nu een grote of een kleine voortuin hebt, met kunstgras geniet je van een mooi groen gazon, dat er onder alle omstandigheden prachtig uitziet.
Kunstgras laten leggen
Wil je jouw gazon liever laten leggen door een expert? Ook dat is mogelijk. Kunstgras.nl beschikt over verschillende verkooppunten. Deze dealers kunnen de installatie verzorgen. Desgewenst kun je ook de ondergrond laten voorbereiden. Op die manier ben je direct helemaal klaar en kun je voor je het weet genieten van je nieuwe grasmat.
Veelgestelde vragen
Kunstgras is uitermate geschikt voor huisdieren als honden. Het is stevig genoeg voor de honden om op te spelen en 100% veilig, ook als de hond aan de grasmat likt of op het gras kauwt.
Een groot voordeel van kunstgras is dat het nooit modderig of drassig wordt. De hond kan dus in de tuin spelen zonder vies te worden.
Kunstgras verkleurt verder niet door hondenurine (waar echt gras door de hoge zuurgraad geel wordt). Urine zakt door de gaatjes in de grasmat heen weg in de bodem. Je krijgt dus geen last van stank in de tuin. Als het een tijdje niet regent kun je de plek eventueel naspoelen met wat water. Uitwerpselen kun je makkelijk opruimen.
Onze kunstgrassen worden binnen Europa geproduceerd en voldoen aan de strengste Europese veiligheidseisen. Voor de productie wordt geen gebruikgemaakt van zware metalen of schadelijke chemicaliën.
Al onze producten zijn onafhankelijk getest door TNO en 100% veilig bevonden. Het is bovendien niet nodig om rubbergranulaat te gebruiken als opvulling. In plaats daarvan hebben we een natuurlijk invulzand dat eveneens volstrekt veilig is voor de gezondheid.
Je kunt de kinderen dus met een gerust hart op ons kunstgras laten spelen.
Kunstgras heeft ontzettend veel voordelen. Toch zijn er ook enkele eigenschappen die je als nadelig zou kunnen beschouwen. Het gras heeft bijvoorbeeld altijd dezelfde lengte. Het wordt dus nooit langer en je kunt het ook niet korter maaien. Daar staat tegenover dat je veel tijd bespaart doordat je de grasmaaier kunt laten staan.
Daarnaast mis je de geur van vers gemaaid gras. Anderzijds heb je geen last van graspollen, waardoor kunstgras een oplossing is als je last hebt van hooikoorts.
De prijs van kunstgras wordt berekend per vierkante meter. De prijs voor modellen die geschikt zijn voor in de tuin begint zo rond de € 22,25 per vierkante meter en loopt afhankelijk van het gekozen model op tot zo’n € 39,75 per vierkante meter.
De duurdere modellen hebben over het algemeen langere vezels en zijn wat voller.
Hoeveel het plaatsen van kunstgras in de tuin precies gaat kosten hangt er verder vanaf of je een nieuwe ondergrond moet storten en of je bijvoorbeeld valdemping onder het kunstgras wilt. Houd er ook rekening mee dat je altijd wat snijverlies hebt.
Het is in principe mogelijk om kunstgras op tegels te leggen, maar dit is vaak wel minder mooi. Vooral als het terras niet helemaal recht ligt of brede voegen heeft, blijf je dit door de grasmat heen zien.
Daarom adviseren we om in ieder geval een drukverdelend doek of een laag valdempende platen over de tegels te leggen.
Daarnaast moet je er rekening mee houden dat het onderliggende terras een goede drainage heeft.
In de meeste gevallen is het mooier om de tegels eerst te verwijderen en het kunstgras op een zandbed te plaatsen.
We adviseren om altijd een laagje zand op het kunstgras te strooien. Dit speciale instrooizand beschermt de vezels en zorgt ervoor dat de grasssprieten beter overeind blijven staan. Bovendien loopt kunstgras met instrooizand prettiger, houdt instrooizand de grasmat zomers lekker koel en heeft het een brandvertragende werking.