Kunstgras zelf leggen – het stappenplan van Kunstgras.nl
Onderstaand stappenplan is erg handig voor als je zelf kunstgras gaat leggen. Heb je na het lezen hiervan nog vragen, dan kan je altijd contact met ons opnemen.
Onderstaand stappenplan is erg handig voor als je zelf kunstgras gaat leggen. Heb je na het lezen hiervan nog vragen, dan kan je altijd contact met ons opnemen.
Ga je kunstgras kopen? Meet je tuin of balkon op om te achterhalen hoeveel vierkante meter kunstgras je nodig hebt. Kies een product en vul de lengte en breedte in op een van de producten op deze website. Hierbij kan je alvast rekening houden met de rolbreedtes van 2 en 4 meter, als je hier de mogelijkheid voor hebt. Ons advies hierbij is om altijd iets ruimer te bestellen dan hetgeen wat je nodig hebt, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. In je winkelwagen zie je welke bijbehorende kunstgras accessoires je kunt bestellen. Wij raden in ieder geval aan instrooizand, onderdoek, en kunstgrashaken te bestellen als dit binnen jouw budget valt.
Om bovenstaande een stuk makkelijker te maken, kun je ook jouw voorkeuren aangeven door een offerte aan te vragen voor de kunstgras legservice.
Verwijder vuil en rommel van het oppervlakte waar je het kunstgras op wilt leggen, zodat de ondergrond geheel vlak en schoon is. Vul eventuele gaten op zodat je het kunstgras later niet wordt beschadigt als je hierop gaat staan. Het is in sommige gevallen aan te raden om foamlaag aan te brengen zodat het kunstgras niet aan de onderkant wordt beschadigd. Dit verlengt de levensduur van jouw kunstgras. Je kunt nu het kunstgras leggen, zie hieronder.
Bij het aanleggen van het kunstgras is het vooral belangrijk dat er geen plooien ontstaan. Allereerst start je met het uitrollen van het kunstgras. In eerste instantie zul je zien dat het nog een beetje plat ligt. Geen paniek, dit gaat later weer rechtop staan. Waar je wel direct rekening mee moet houden is de vezelrichting van het kunstgras. Ons advies is om de vezelrichting altijd richting het huis te richten, zodat je altijd in de sprieten kijkt. Bekijk goed of er nog plooien zichtbaar zijn en trek deze recht. Vervolgens kun je het kunstgras iets omslaan, zodat je het kunstgras op de rug op maat kunt snijden.
Heb je te maken met twee of meerdere stukken die je aan elkaar moet verlijmen, dan zorg je eerst dat je bij beide te plakken zijdes 1 vezelrij wegsnijdt, zodat je een strakke naad krijgt tussen beide stukken kunstgras. Leg de stukken vervolgens naast elkaar met een tussenruimte van circa 3mm. Sla beide stukken terug om vervolgens de zelfklevende lijmband aan te brengen onder de naad.
Tot slot kun je beide stukken terugklappen en als ritssluiting dicht leggen.
Heb je bovenstaande stappen succesvol afgerond, dan kun je alles rondom schoonsnijden, de kunstgrashaken aanbrengen en tot slot het instrooizand aanbrengen.
Voor de haken adviseren wij circa 1 haak per m². Je dient deze met name in de hoeken en zijkanten aan te brengen. Kies je er ook voor om instrooizand aan te brengen, dan kan je ook minder haken gebruiken. Met de haken zorg je ervoor dat het kunstgras goed blijft liggen. Je kunt de haken met een hamer door de mat slaan, doe dit wel met enige zorg. Druk je de mat te ver de grond in met de haak? Gebruik dan een andere haak om deze weer iets omhoog te halen.
Voor veel van onze types kunstgras, adviseren wij instrooizand, ook wel kwartszand genoemd. Per type kunstgras kun je bij het kopje informatie lezen hoeveel dit moet zijn. Dit betreft speciaal invulzand om het kunstgras mee in te vullen. Doe dit nooit met ander zand, want hiermee loop je het risico het kunstgras te beschadigen op de lange termijn. Met het zand krijgt het kunstgras wat meer gewicht en blijven de vezels mooi overeind staan. Verdeel het zand over het kunstgras om het er vervolgens nog in te bezemen met een harde bezem.
Kunstgras kan in principe in elke vorm worden aangelegd. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt: cirkels, halve cirkels, geometrische of onregelmatige vormen kunnen uit de grasmat gesneden worden. Bepaalde vormen vereisen bij de kunstgras aanleg echter meer vakmanschap dan andere. Het is dus verstandig om vooraf te informeren of de vorm die je graag wilt, gerealiseerd dient te worden door een expert, of dat je het zelf kunt aanleggen. Kom je er toch achter dat jouw kunstgras door specialisten gelegd moet worden? Bekijk dan kunstgras laten leggen en vraag vrijblijvend een offerte aan.
In principe kan kunstgras aanleggen op elke ondergrond ,ook op beton en over tegels heen leggen is bijvoorbeeld mogelijk. Als het kunstgras wordt gebruikt als bodembedekking binnen of op het balkon. Vooraf moet de ondergrond echter wel genivelleerd worden, om beschadigingen aan het kunstgrastapijt te voorkomen. Gebruik je het kunstgras als bodembedekking in de tuin, dan is het aan te raden een ondergrond aan te brengen die gelijk is aan die voor straatwerk. Mocht de kunstgras ondergrond weinig waterdoorlatend zijn, bijvoorbeeld bij zware klei- of leemgrond, dan is het verstandig de tuin vooraf te draineren.
Kunstgras kan zelfs op hellingen worden toegepast, zolang het een gelijkmatige glooiing betreft. Door temperatuurschommelingen zal het kunstgras zich vanzelf vormen naar de ondergrond. Als het een steilere helling betreft, is het raadzaam om in elk geval de bovenkant te verankeren.
Wel moet er aandacht worden besteed aan de waterafvoer. Als je kunstgras in de tuin legt, moet de ondergrond vlak, stabiel en drainerend zijn. Wil je kunstgras op jouw balkon of dakterras aanleggen, dan moet er gebruik worden gemaakt van drainagematten.
Maak kennis met onze soorten en lees al onze informatie over kunstgras. Hieronder tref je een selectie aan van onze mooie types kunstgras die geschikt zijn voor in je tuin. Met de bijbehorende filter kun je ook direct op zoek naar de beste types voor bijvoorbeeld een balkon, dakterras, terras of gericht op zoek naar speelgras.
Wij bieden de mogelijkheid om vooraf gratis samples aan te vragen, zodat je de kwaliteit zelf kunt beoordelen. Hiervoor rekenen wij geen verzendkosten.