Kunstgrasmatten schoonmaken: zo doe je dat!

Met kunstgras in de tuin hoef je nooit meer gras te maaien, te bemesten, te verticuteren, onkruid te wieden. Ook de dagelijkse sproeibeurten in de zomer behoren tot het verleden! Dat scheelt een hoop tijd en moeite. Maar… hoe kun je nu het beste je kunstgrasmatten schoonmaken?
kunstgras bezem

Hoe kun je het beste kunstgrasmatten schoonmaken?

Voor regulier onderhoud is onderstaande werkwijze voldoende:

Stap 1: Verwijder bladeren en losliggend vuil

Bladeren en ander losliggend vuil verwijder je het makkelijkste met een bladblazer. Als je die niet hebt, dan kun je eventueel ook een (plastic) hark gebruiken om het ergste vuil van je kunstgras gazon te verwijderen.

Stap 2: Zet de tuinslang erop

Stof en ander vuil dat je met de bladblazer niet weg krijgt, kan eenvoudig worden verwijderd door de kunstgrasmatten af te spuiten met de tuinslang.

Stap 3: Haal de kunstgrasbezem eroverheen

Na verloop van tijd (of wanneer het kunstgras intensief belopen wordt) kunnen de grasvezels wat platter gaan liggen. Door het gras op te borstelen met een kunstgrasbezem zorg je dat de boel er weer mooi en natuurlijk uitziet.

Mijn huisdier heeft een ongelukje gehad op mijn kunstgras, wat nu?

Heeft je huisdier een ongelukje hebben gehad en is er urine of ontlasting op je kunstgras terecht gekomen? Dat is op zich niet zo erg, maar het is wel verstandig om dit zo snel mogelijk schoon te maken, zodat de geur niet in de kunstgrasmat kan trekken. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen; dit is slecht voor het milieu en bovendien zinloos. Je kunt bij de dierenwinkel terecht voor speciale sprays die speciaal ontwikkeld zijn om de geur van honden- en kattenurine te verwijderen. Maar uit onze ervaring blijkt dat Biotex (de blauwe variant) toch wel het beste werkt tegen doordringende urineluchtjes van huisdieren; daar zitten namelijk enzymen in die de eiwitten in de urine afbreken. Strooi simpelweg wat Biotex poeder over de plek heen, laat het een uurtje intrekken en spoel het schoon met de tuinslang. Dit is de goedkoopste én de meest efficiënte manier om van urineluchtjes af te komen!

Tot slot

Wat regulier onderhoud van je kunstgras betreft; daar heb je nauwelijks omkijken naar. Eens in de zoveel tijd even het stof en de bladeren wegblazen, de tuinslang erop zetten en opborstelen met een kunstgrasbezem is voldoende. En je weet nu ook wat de beste manier is om eventuele ontlasting en urine van huisdieren (inclusief de geur) te verwijderen. Meer hoef je eigenlijk niet te weten over kunstgrasmatten schoonmaken!

Ook interessant voor jou

Categorie: Algemene informatie