Valdemping kunstgras

Valdemping onder kunstgras is een uitstekende manier om van kunstgras een veiligere en zachtere ondergrond te maken. Of je nu een speelplek voor kinderen wilt creëren of gewoon op zoek bent naar een prettige ondergrond om op te ontspannen: valdemping biedt uitkomst. Onze valdempende platen bieden bovendien niet alleen bescherming tegen vallen. Ze dienen ook om de ondergrond te egaliseren en de druk te verdelen. De matten hebben een drainerende werking en zijn voorzien van extra doek waardoor ze tevens onkruidwerend zijn.
Kunstgras valdemping

Hoe maak je kunstgras valdempend?

Het aanbrengen van valdemping onder kunstgras is relatief eenvoudig. Nadat je de ondergrond hebt geëgaliseerd, kun je hier de valdempende platen op plaatsen.

Onze valdempende platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Hoe dikker de platen, hoe meer demping ze bieden.

De platen worden als puzzelstukken geleverd (afmetingen 225 x 90 cm) waardoor je ze eenvoudig aan elkaar kunt klikken. De platen zijn per stuk te bestellen, waardoor je niets hoeft te verspillen als je slechts een klein oppervlak wilt voorzien van valdemping.

Kunstgras met valdemping leggen

Bij Kunstgras.nl hebben we door het hele land leveranciers die gespecialiseerd zijn in het aanleggen van kunstgras. Zij weten ook precies hoe ze kunstgras met valdemping moeten plaatsen. Onze professionals beschikken over jarenlange ervaring en weten precies wat ervoor nodig is om ervoor te zorgen dat jouw kunstgrasmat perfect wordt geïnstalleerd en voldoet aan alle veiligheidsnormen.

Onze verkooppunten helpen je bij elke stap van het proces – van advies over welke soort kunstgras het meest geschikt is en wat voor dikte valdemping het beste is, tot het installeren van de kunstgrasmat zelf.

Goedkoop kunstgras kopen

Valhoogte

Het is verplicht om onder speeltoestellen in de openbare ruimte, maar ook op schoolpleinen en bij kinderdagverblijven, een passende ondergrond aan te leggen. Of en wat voor mate van valdemping de ondergrond moet hebben is afhankelijk van de valhoogte.

Een ondergrond die niet aan de juiste normen voldoet, kan leiden tot vervelende claims wanneer er letsel ontstaat bij spelende kinderen. De maximale valhoogte wordt gemeten op basis van de afstand tussen de grootste hoogte waarop het kind kan staan en het daaronder gelegen bodemoppervlak.

De Europawijd geldende NEN-EN 1177-norm koppelt elke ondergrond aan een HIC-waarde (Head Injury Criterion) bij een val van een bepaalde hoogte. De HIC-waarde vertelt in hoeverre de ondergrond een val dempt. Als bijvoorbeeld bij een val van twee meter een HIC-waarde van 1000 of lager wordt gemeten, dan is de ondergrond goedgekeurd voor die specifieke valhoogte.

Ook kunstgras kan dienen als veilige en duurzame ondergrond voor speeltoestellen met verschillende maximale valhoogtes, afhankelijk van het type kunstgras en eventuele bijbehorende valdempende onderplaten. Onze valdempende platen van 55 mm voldoen in combinatie met ons Play Safe 30 mm-kunstgras bijvoorbeeld aan de eisen voor een valhoogte van 250 cm.

Gebruik je dezelfde valdempende platen met ons iets minder dikke Multi 24mm kunstgras, dan is de ondergrond geschikt voor een valhoogte 240 cm. Wil je zeker weten dat de ondergrond voldoet aan de geldende regelgeving? Neem dan contact op met een van onze verkooppunten. Onze dealers weten precies hoe zij de maximale valhoogte uit kunnen rekenen en aan wat voor eisen de ondergrond vervolgens moet voldoen.

Valdemping wordt veelal gebruikt voor kunstgras onder speeltoestellen in de openbare ruimte, maar is bijvoorbeeld ook erg geschikt als je speeltoestellen plaatst op kunstgras in de tuin. De valdempende laag zorgt ervoor dat de impact van een valpartij wordt opgevangen, waardoor de kans op blessures aanzienlijk vermindert.

Kunstgras met valdemping oogt heerlijk groen, heeft geen vervelende geur en is daardoor een stuk prettiger in de tuin dan bijvoorbeeld rubber tegels, die er ongezellig uitzien en bovendien naar kunnen ruiken in de zon.

In de openbare ruimte is valdemping onder speeltoestellen vaak verplicht. Onze valdempende platen voldoen aan de eisen die hiervoor gesteld zijn. Onze dikste valdempende platen zijn daarmee geschikt voor hoge speeltoestellen.

Op een speelveld of schoolplein wordt flink gerend. Het is onvermijdelijk dat de kinderen daarbij af en toe vallen of uitglijden. Hoewel de impact van een dergelijke val minder groot is dan wanneer een kind uit een speeltoestel valt, kan het toch flink pijn doen als de ondergrond erg hard is.

Door een iets minder dikke laag valdemping aan te brengen onder het kunstgras speelgras zorg je voor voldoende dempend effect, zonder dat het kunstgras onnatuurlijk loopt.

Bovendien hebben de valdempende platen een egaliserend effect. Oneffenheden in de ondergrond verdwijnen, waardoor er een  vlakke en stabiele ondergrond ontstaat waarop kinderen veilig kunnen spelen.

Valdempende platen zijn een uitstekende keuze voor sportvelden met kunstgras, omdat ze de impact van het rennen verminderen. Hierdoor komt er minder druk te staan op knieën en andere gewrichten. Dit is vooral belangrijk bij sporten zoals voetbal, rugby of hockey waarbij er veel gerend, gesprongen en gedraaid wordt.

De valdempende laag zorgt ervoor dat de schokken die ontstaan tijdens het beoefenen van deze sporten worden geabsorbeerd, waardoor de kans op blessures afneemt.

Daarnaast zorgt valdemping ook voor een mooie egale grasmat, waardoor de kans kleiner is dat je struikelt of je enkel verstuikt.

Valdempende platen zijn overigens niet alleen geschikt om op te spelen of te sporten. Ze zijn ook erg geschikt als je kunstgras aanlegt op een harde ondergrond. Het is bijvoorbeeld een geschikte oplossing als je kunstgras aanlegt op het balkon.

De harde ondergrond van het balkon loopt namelijk niet zo lekker. Bovendien blijf je oneffenheden zien als je niets onder het kunstgras legt. Valdemping zorgt voor een mooie egale ondergrond. Bovendien hebben de platen een drainerende werking, waardoor er geen plassen blijven staan op het kunstgras.

Kies voor wat dunnere valdempende platen van bijvoorbeeld 10 of 20 mm als je het gebruikt als onderlaag op het balkon.

kunstgras balkon

Kunstgras leggen op tegels

Heb je bestrating in de tuin waar je kunstgras bovenop wil leggen? Het is mogelijk om kunstgras te leggen op tegels, maar dan raden we wel aan om tussen de grasmat en de bestrating een tussenlaag te creëren. Valdemping is hier ontzettend geschikt voor.

Door valdemping op de tegels te leggen, verberg je oneffenheden in de ondergrond. Je ziet bijvoorbeeld geen voegen meer door het kunstgras heen. Daarnaast loopt een laagje valdemping onder het kunstgras simpelweg prettiger. Door de onkruidwerende werking heb je geen onderdoek meer nodig als je het kunstgras gaat leggen.

Veelgestelde vragen over valdemping onder kunstgras

Net als onze kunstgrassen en ons instrooizand zijn onze valdempende platen niet schadelijk voor de gezondheid. De kinderen kunnen dus veilig spelen op kunstgras met valdemping. Doordat de val gebroken wordt, is het spelen op kunstgras zelfs veiliger dan op andere ondergronden zoals echt gras.

Afhankelijk van de dikte van de valdemping en het gekozen model kunstgras is kunstgras met valdemping toegestaan voor speeltoestellen met een valhoogte van maar liefst 250 cm.

Wil je precies weten wat voor valdemping en welk kunstgras je nodig hebt om aan de geldende Nederlandse en Europese wetgeving te voldoen? Neem dan contact op met een van onze verkooppunten.

Als je valdemping onder het kunstgras aanbrengt, dan is een onderdoek of stabilisatiedoek niet meer nodig. De valdempende platen hebben een stabiliserende werking en tevens een drainerende eigenschap. Ze zijn direct voorzien van een extra doek. Hierdoor zijn de matten tevens onkruidwerend.

We beschikken over verschillende diktes valdemping. De dunste platen van 10 mm zijn bijvoorbeeld geschikt als onderlaag voor kunstgras op tegels of het balkon. De matten met een dikte van 20 mm en 25 mm zijn bijvoorbeeld geschikt voor sportvelden en speelveldjes, terwijl de platen van 35 mm, 45 mm en 50 mm bij uitstek geschikt zijn onder speeltoestellen.

Kies de dikte van de valdemping op basis van de valhoogte. Bij ieder dikte geven we aan voor welke valhoogte de demping geschikt is.

Kom je er niet helemaal uit? Neem dan gerust contact op met een van onze verkooppunten.

Valdemping aanleggen onder kunstgras

Ga je zelf kunstgras leggen? Hieronder vind je een stappenplan voor het aanleggen van kunstgras met valdemping:

  1. Voorbereiding: Zorg voor een stabiele en waterdoorlatende ondergrond. Zand onder kunstgras is hiervoor doorgaans het meest geschikt.
  2. Valdemping: Plaats de valdempende platen door ze als puzzelstukken aan elkaar te klikken. Je kunt de platen aan de randen of rond obstakels afsnijden met een stanleymes.
  3. Kunstgras leggen: Je kunt het kunstgras direct op de valdemping plaatsen. Het is niet nodig om een stabilisatiedoek of onderdoek te gebruiken als je valdemping gebruikt. Rol het kunstgras uit. Zorg dat de rollen allemaal dezelfde kant op liggen.
  4. Uitsnijden: Snijd het kunstgras zorgvuldig, vanaf de onderkant, tussen twee rijen vezels door, op maat.
  5. Lijmen: Verlijm meerdere stroken kunstgras met lijm en lijmband of zelfklevende lijmband. Plaats de lijmband onder de twee stroken, snijd deze op maat en “rits” de twee stroken als het ware dicht.
  6. Instrooizand: Verdeel het kwartszand over het kunstgrasveld.
  7. Borstelen: Borstel tot slot het gras tegen de vezelrichting in met een harde bezem, waardoor het infillzand gelijkmatig verdeeld wordt en eventuele plooien worden gladgestreken.