Hoe creëer je een onderhoudsvrije tuin?

We willen allemaal een mooie tuin. Maar het werk dat nodig is om alles te onderhouden wordt vaak onderschat. Je moet bewateren, wieden, maaien, harken, snoeien en trimmen. Hoe vindt je daar nu de tijd voor, als je het al zo druk hebt met werk, het huishouden, kinderen en andere zaken? Maak je geen zorgen; het is prima mogelijk om een tuin te creëren die grotendeels zichzelf onderhoud en niet constant al je aandacht opeist. Op die manier hou je dus meer tijd over om ook daadwerkelijk van je tuin te genieten! Maar hoe creëer je een onderhoudsvrije tuin? Wij hebben wat onderhoudsvriendelijke tuin ideeën voor je op een rijtje gezet!

Tips voor een onderhoudsvrije tuin

Laat kunstgras aanleggen

Je gazon is zonder twijfel het deel van de tuin dat het meeste werk vereist. Gedurende de zomermaanden moet je wekelijks maaien, en in de droge periodes moet het gras dagelijks bewaterd worden om gele plekken te voorkomen. Om nog maar niet te spreken over het opnieuw inzaaien van kale plekken, het wieden van onkruid en het verwijderen van gevallen bladeren. Het beste dat je kunt doen om een onderhoudsvriendelijke tuin te creëren, is kunstgras voor in de tuin laten aanleggen. Daarmee kun je jezelf een hoop werk besparen!

Maak gebruik van worteldoek of onderdoek

Het verwijderen van onkruid behoort tot de meest tijdrovende werkzaamheden in de tuin. Maar als je de groei van onkruid kunt voorkomen, dan hoef je het ook niet weg te halen! Worteldoek of onderdoek biedt dan uitkomst. Ongeacht of je nu echt gras of kunstgras hebt liggen, het is sowieso aan te raden dit onder je gazon aan te leggen. Maar het kan ook helpen om de groei van onkruid in borders, perkjes en grindpaden te voorkomen.

Laat technologie het werk voor je doen

Technologie is er om ons leven te vergemakkelijken. Maak daar dan ook gebruik van! De installatie van een automatisch sproeisysteem is een investering waar je veel profijt van zult hebben. Zo heb je in elk geval geen omkijken meer naar het bewateren van de begroeiing! Er zijn zelfs sproeisystemen die je kunt verbinden met je smartphone of smart speaker, zodat je de bewatering van je tuin op afstand kunt regelen.

Wees selectief met planten

Sommige planten vereisen nu eenmaal meer onderhoud dan andere. Dus als je een onderhoudsvrije tuin wilt, is het raadzaam om selectief te zijn met de beplanting die je aanschaft. Kies voor bomen, planten en struiken die niet gaan woekeren, weinig snoeiwerk vereisen en geschikt zijn voor het klimaat van het gebied waar je woont. Lavendel, bijvoorbeeld, is een makkelijke soort. Het zorgt voor een ontspannend aroma, geeft je tuin kleur en zal elk jaar terugkomen. Daarbij hoeft lavendel in de droge periodes van het jaar slechts één keer per week bewaterd te worden.

Kies voor schuttingen in plaats van heggen

Heggen zorgen voor een groene afscheiding van de tuin en kunnen er aantrekkelijk uitzien – mits ze goed onderhouden worden. De meeste soorten heggen die gebruikt worden zijn echter behoorlijk veeleisend. Coniferen, beukenhagen, Japanse hulst, liguster, taxus… Al deze soorten moeten regelmatig gesnoeid worden, zeker wanneer deze zich langs een openbare weg of voetpad bevinden. Bij sommige soorten kan het bovendien lastig zijn om voldoende dichtheid te creëren, zodat er geen inkijk is. Een schutting is dan een goed alternatief, vooral voor een onderhoudsvriendelijke kleine tuin; een schutting neemt immers minder oppervlakte in beslag dan bijvoorbeeld een coniferenhaag! Kies wel voor een schutting van een duurzame hardhoutsoort, bij voorkeur geïmpregneerd. Dan hoef je het hout ook niet elk jaar te oliën of te beitsen!

Ook interessant voor jou