Is kunstgras schadelijk?

Het toepassen van rubbergranulaat op kunstgrasvelden is schadelijk voor het milieu in de directe omgeving van de velden. Het kunstgras voor in mijn tuin ook?
schommel

Rubbergranulaat op kunstgrasvelden milieubelastend

Leveranciers van kunstgras krijgen anno 2018 geregeld te maken met verontruste particulieren met de vraag of het kunstgras schadelijk is. De laatste tijd is er veel aandacht besteed aan dit item. Zo zijn er bij Zembla al diverse uitzendingen geweest die veel teweeg hebben gebracht. Dinsdag 3 juli is ook bekend gemaakt dat uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Unie van Watschappen (UVW) is gebleken, dat rubbergranulaat korrels op kunstgrasvelden schadelijk zijn voor het milieu in de directe omgeving.

Kunstgras in tuinen particulieren niet schadelijk

Indien u overweegt om kunstgras thuis in uw tuin aan te gaan leggen, dan hoeft u zich hier geen zorgen om te maken. In dit geval dient er namelijk een duidelijk onderscheid te worden tussen de kunstgras sportvelden en kunstgras voor particulieren. De korrels in kwestie worden enkel toegepast op sportvelden en zal daarom door online webshops van kunstgras voor tuinen, niet worden aangeboden.

Kunstgras voor bij u thuis met als toepassing voorbeeld uw tuin, speelgras of balkon, dient na het aanbrengen van het kunstgras op de juiste onderbouw, enkel nog te worden ingestrooid met een klein laagje instrooizand. Dit zand is niet schadelijk, ook niet voor kinderen of huisdieren. U kunt hier dus zorgeloos van genieten!

Onderzoek korrels in kunstgras RIVM

Op de site van het RIVM kunt u de uitkomsten van het onderzoek uitgebreid lezen. Kort samengevat komt het erop neer dat het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden schadelijk zijn voor het milieu en de directe omgevingen van deze velden. Uit de desbetreffende korrels kunnen stoffen lekken die terecht komen in de grond en bagger in de sloten van de directe omgeving. Voor het milieu is dit niet goed omdat het de biodiversiteit aantast.

Ook interessant voor jou

Foto: ANP