Een kunstgras pannaveld aanleggen

Een pannaveldje is de ideale manier om als (jonge) voetballer aan je techniek en balcontrole te werken. Bij Kunstgras.nl hebben we de ideale ondergrond voor de leukste trapveldjes, zowel voor in de tuin als in de openbare ruimte of op schoolpleinen. Ons kunstgras is sterk, slijtvast en ziet er bovendien zeer realistisch uit. Bestel het kunstgras en de benodigde accessoires direct online of ga langs bij een van onze verkooppunten. Deze verkooppunten kunnen ook de installatie van het kunstgras (en eventueel de pannakooi) verzorgen.

Geschikte kunstgrassen pannaveld

Kunstgras voor in een pannakooi of pannaveld moet sterk en slijtvast zijn. Bij Kunstgras.nl hebben we verschillende modellen die speciaal zijn ontwikkeld voor sporttoepassingen.

Als je een trapveldje of kleine pannakooi in de tuin wilt maken, dan is ons multifunctionele kunstgras Multi 24mm een aanrader. Voor intensief gebruik in de openbare ruimte of op scholen is het type kunstgras Hockey Olympic een geschikte keuze.

Wat is een pannakooi?

Een pannakooi is een met een hekwerk of boarding afgesloten voetbalveldje dat speciaal is ontworpen om met kleine groepjes (meestal twee tot vier spelers) op te voetballen. Het belangrijkste verschil met een normaal voetbalveld (naast het formaat) is dat je het hek of de boarding ook mag gebruiken. De bal gaat dus nooit uit.

Vaak heeft een pannakooi afgeronde hoeken. Hierdoor is panna een zeer actief en dynamisch voetbalspel dat geschikt is om je dribbelkunsten te verbeteren en nieuwe trucs te leren.

Een pannakooi neemt relatief weinig ruimte in beslag, waardoor er makkelijk een plek voor te vinden is. Je ziet pannaveldjes dan ook steeds vaker op scholen en in parken, maar ook in tuinen bij mensen thuis.

Voordelen kunstgras pannaveld

Een pannakooi is bedoeld voor fanatieke voetballers van alle leeftijden die lekker een balletje willen trappen. Kunstgras is ideaal voor een pannakooi omdat het duurzaam en onderhoudsvriendelijk is. Daarnaast wordt een kunstgras voetbalveld nooit modderig en heb je (met een juiste ondergrond) nooit last van kuilen of hobbels.

Bij Kunstgras.nl beschikken we over kunstgrassen die speciaal zijn ontwikkeld om op te sporten. Deze modellen zijn extra robuust en slijtvast. Hierdoor kan er intensief op gespeeld worden, zonder dat het veld last krijgt van slijtageplekken.

  • Gemakkelijk te onderhouden
  • Mooier en groener dan tegels of asfalt
  • Wordt nooit modderig
  • Minder kans op blessures
  • Extra robuust en slijtvast
  • Lange levensduur

Nooit modderig

Echt gras wordt snel drassig als het geregend heeft. Hierdoor loop je het al gauw stuk als je erop voetbalt. Een van de grote voordelen van kunstgras is dat het waterdoorlatend is.

Regenwater zakt dus snel door de grasmat heen weg in de ondergrond, waarna het veld snel opdroogt. Hierdoor blijft een pannakooi met kunstgras altijd bespeelbaar, ook als het net geregend heeft. Bovendien wordt je niet vies als je op het kunstgras voetbalt.

Weinig onderhoud

Een ander pluspunt van kunstgras is dat het nauwelijks onderhoud vergt. Waar je echt gras regelmatig moet maaien, is dat met kunstgras niet nodig. Bovendien hoef je kunstgras nooit te bemesten of bij te zaaien.

Het weinige onderhoud zorgt ervoor dat kunstgras milieuvriendelijk en bovendien kostenbesparend is. Vooral voor scholen en openbare gelegenheden is dit een belangrijk aandachtspunt.

Voorkom blessures

Wanneer kunstgras op de juiste manier geïnstalleerd wordt, ben je verzekerd van een strak en gelijkmatig speelveld. Hierdoor hobbelt de bal minder en speelt het veld prettiger.

Daarnaast wordt de kans op blessures aanzienlijk kleiner met een egale grasmat. Je hebt geen last van hobbels en kuilen waar je over kunt struikelen en waardoor je je enkel kunt verzwikken. Omdat kunstgras niet nat en glad wordt, glij je ook veel minder snel uit dan op echt gras.

Groen en duurzaam

Op openbare pleinen en in parken wordt voor pannakooien vaak gebruikgemaakt van tegels of asfalt. Dit omdat het sterker is en minder onderhoud vergt dan echt gras.

Kunstgras is het perfecte alternatief; ons kunstgras is zeer sterk en bestand tegen intensief gebruik. Het heeft een jarenlange levensduur, terwijl het nauwelijks onderhoud vergt. Tegelijkertijd oogt het veel mooier en frisser dan asfalt of bestrating. Bovendien loopt het prettiger en lig je niet gelijk open als je valt.

Kunstgras pannaveld aanleggen

De aanleg van een trapveldje of voetbalkooi bestaat grofweg uit drie stappen: het prepareren van de ondergrond, het plaatsen van een schokdempende laag en het installeren en afwerken van de grasmat.

Bij de aanleg van een pannaveld is het cruciaal om te zorgen voor een geschikte ondergrond. Omdat het veld zwaar belast wordt is het extra belangrijk dat de ondergrond stevig genoeg is. Bovendien moet overtollig regenwater weg kunnen zakken in de ondergrond. Zwarte aarde en klei zijn bijvoorbeeld niet geschikt om direct een kunstgras sportveld bovenop te plaatsen. Klei is niet voldoende waterdoorlatend en aarde is niet sterk genoeg.

Daarom moet je de plek waar je het voetbalveldje wilt aanleggen, vaak een stukje afgraven. Meestal is 10 tot 15 centimeter voldoende. Hier stort je een nieuwe onderlaag. Zand onder kunstgras is een doorgaans goede en voordelige oplossing. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een onderlaag van zandcement, voor extra stabiliteit.

Meer over de ondergrond voor kunstgras

In principe is het mogelijk om het kunstgras direct op de zandlaag te plaatsen, maar voor een extra prettig speeloppervlak adviseren wij om een laag valdemping aan te brengen onder het kunstgras. Een laagje valdempende platen zorgt voor de nodige schokabsorptie. Dit loopt niet alleen lekkerder, het vermindert ook de kans op blessures.

Doordat de valdemping de schok absorbeert, worden gewrichten als je knieën en heupen ontzien. Voor een sportveld is een dun laagje valdemping voldoende. Kies bijvoorbeeld voor valdempende platen van 10 mm of 20 mm.

Meer over kunstgras met valdemping

Zodra je een opbouw van zand of zandcement en een laag schokabsorberende platen hebt gecreëerd, kun je het kunstgras zelf aanleggen. Leg het kunstgras zo recht en strak mogelijk over de laag valdemping. Als je meerdere stroken kunstgras gebruikt, moet je deze aan elkaar verlijmen. Snij het kunstgras netjes af langs de randen. Doe dit vanaf de onderkant zodat je niet door de vezels heen snijdt. Veranker de grasmat met kunstgrashaken zodat de grasmat niet kan gaan verschuiven.

Meer over kunstgras leggen

Hoeveel kost een pannakooi?

De prijs voor de aanleg van een pannakooi is afhankelijk van verschillende factoren zoals het formaat, het gekozen model kunstgras en het soort omheining.

De prijs voor het kunstgras wordt berekend per vierkante meter. Geschikte kunstgrassen voor een pannakooi zijn verkrijgbaar vanaf € 21,95 per vierkante meter.

Een pannaveld is, afhankelijk van de beschikbare ruimte en het beoogde aantal spelers, aan te leggen in allerlei formaten. De kleinste pannakooien zijn zo’n 4 bij 6 meter. Grotere pannakooien zijn bijvoorbeeld 7 bij 10 meter of 10 bij 15 meter.

  • Klein pannaveld: vanaf € 525,-
  • Middelgroot pannaveld: vanaf € 1500,-
  • Groot pannaveld: vanaf € 3200,-

Als je een echte voetbalkooi wilt, moet je natuurlijk ook een pannakooi kopen en plaatsen. De prijs van een omheining inclusief doelen is sterk afhankelijk van het formaat, het materiaal en de hoogte. Pannakooien zijn verkrijgbaar vanaf zo’n € 2500,-

Een pannaveldje laten plaatsen

Wil je kunstgras laten leggen voor een trapveldje of pannakooi? Onze verkooppunten verzorgen de installatie van kunstgras bij jou in de buurt. De professionele installateurs kunnen het kunstgras leggen inclusief de grondwerken en de plaatsing van een schokabsorberende laag. Veel van onze dealers zijn gerenommeerde hoveniersbedrijven die ook direct de plaatsing van de pannakooi zelf kunnen verzorgen.

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan voor de aanleg van het kunstgras of bezoek de showtuin van een verkooppunt bij jou in de buurt.

Kunstgras laten leggen