Stabilisatiedoek voor kunstgras

Stabilisatiedoek speelt een belangrijke rol bij de aanleg van kunstgras. Als je kunstgras in de tuin aanlegt, raden we in de meeste gevallen aan om een stabiliserend onderdoek onder het kunstgras te plaatsen. Een stabilisatiedoek voorkomt ten eerste dat er onkruid vanuit de ondergrond door de grasmat heen kan groeien. Daarnaast helpt het onderdoek de druk gelijkmatig te verdelen, waardoor er minder snel putten in de grasmat ontstaan als je bijvoorbeeld tuinstoelen of een tafel op het gazon zet. Daarnaast beschermt het stabilisatiedoek de onderkant van de grasmat.

Stabilisatiedoek voor kunstgras kopen

Als je zelf kunstgras gaat leggen, moet je allereerst zorgen voor een geschikte ondergrond. Tussen het gras en de ondergrond plaats je het onderdoek. Je kunt kiezen uit verschillende soorten onderdoek, van een eenvoudig worteldoek tot een stabilisatiedoek.

Wij adviseren het gebruik van een stabilisatiedoek. Dit is dikker en steviger dan een worteldoek en zorgt ervoor dat de ondergrond egaal en stabiel blijft. Als alternatief voor een stabilisatiedoek onder het kunstgras kun je ook gebruikmaken van valdemping.

Wat is stabilisatiedoek?

Stabilisatiedoek is een speciaal type gronddoek dat wordt gebruikt onder kunstgras om enerzijds te voorkomen dat er onkruid door de grasmat heen kan groeien en anderzijds om de druk op de grasmat gelijkmatig te verdelen. Dit zorgt ervoor dat er geen putten in de ondergrond ontstaan, waardoor je last krijgt van kuilen en hobbels in het gazon.

Een stabilisatiedoek is met name belangrijk als je zware objecten, zoals een zwembad, op het kunstgras plaatst, maar ook als er bijvoorbeeld stoel- en tafelpoten in het gazon drukken.

Een stabilisatiedoek wordt ook wel een drukverdelend onderdoek of geovlies genoemd.

Voordelen stabilisatiedoek

  • Voorkomt onkruid
  • Verdeelt de druk op de ondergrond
  • Voorkomt kuilen en hobbels
  • Verhult oneffenheden in de ondergrond
  • Extra bescherming voor de grasmat
  • Kunstgras gaat langer mee

Waarom stabilisatiedoek onder kunstgras

Stabilisatiedoek zorgt voor een glad en gelijkmatig oppervlak. Het beschermt de grasmat tegen scherpe voorwerpen in de ondergrond die van onderaf de rug van de grasmat kunnen beschadigen. Verder heeft een stabilisatiedoek onder kunstgras een onkruidwerende functie. Een stabilisatiedoek is waterdoorlatend. Overtollig regenwater kan door de grasmat en het onderdoek heen dus gewoon wegzakken in de ondergrond. Hierdoor droogt een kunstgras gazon altijd snel weer op.

Minder onkruid

Kunstgras vergt nauwelijks onderhoud. Afgevallen bladeren en takken van het gazon vegen is eigenlijk het belangrijkste werk. Daarnaast kun je eens in de zoveel tijd met de hand opkomend onkruid uit de grasmat trekken. Dit werk kun je tot het minimum beperken met een worteldoek of stabilisatiedoek onder de grasmat. Het onderdoek laat namelijk wel water door, maar van onderaf geen wortels of onkruidplantjes. Zo houd je je gazon eenvoudig onkruidvrij.

Minder putten

Een andere belangrijke functie van een stabiliserend onderdoek is het gelijkmatig verdelen van de druk die op de ondergrond wordt uitgeoefend. Hierdoor voorkom je dat het zand onder het kunstgras gaat schuiven en er kuilen en bobbels ontstaan. Ook ontstaan er minder snel putten in het gazon als je voorwerpen met pootjes zoals tafels, stoelen of een trampoline op het kunstgras plaatst.

Hoe plaats ik een stabilisatiedoek?

Stabilisatiedoek is eenvoudig te plaatsen. Het onderdoek wordt geleverd op een rol van 2 meter breed en is eenvoudig af te snijden (met een kunstgrasmes). Als je bijvoorbeeld een gazon van 4 meter breed en 5 meter lang hebt, kun je een rol van 10 meter lang bestellen. Deze kun je vervolgens in tweeën snijden en de twee stroken naast elkaar over het zandbed uitrollen. Eventueel kun je het stabilisatiedoek vastzetten met kunstgrashaken, zodat de rollen niet gaan schuiven.

Valdemping wordt geleverd in losse platen. Deze kun je eenvoudig als een puzzel over de ondergrond leggen. Je kunt de platen op maat snijden met een stanleymes of kunstgrasmes.

Kunstgras leggen op het balkon

Op een balkon heb je veel minder last van kunstgras. Als je kunstgras gaat leggen op het balkon, dan is een stabilisatiedoek dus niet nodig. Je kunt de grasmat in principe gewoon direct op het balkon plaatsen.

Als je het kunstgras direct op het balkon legt, dan loopt dit wel minder prettig. Bovendien kun je eventuele oneffenheden door de grasmat heen blijven zien.

Daarom kun je een laag dunne valdemping gebruiken als je kunstgras legt op het balkon. Ten eerste loopt dit prettiger door de dempende werking. Bovendien zorgen de valdempende platen voor een betere drainage en door de tussenlaag is het grastapijt mooi egaal.

Meer over kunstgras leggen op balkon

Kunstgras leggen op tegels

Als je een mooi kunstgras gazon wil op de plek waar een oud terras ligt, is het niet altijd nodig om de tegels te verwijderen. Je kunt de grasmat ook over de tegels heen leggen. Houd er wel rekening mee dat je de voegen door het gazon heen kan blijven zien, vooral als het brede voegen zijn.

Een drukverdelend doek tussen de tegels en het kunstgras voorkomt dat je oneffenheden in het gazon blijft zijn. Om dezelfde reden kun je ook gebruikmaken van valdempende platen. Het voordeel van valdemping is dat het gelijk wat zachter loopt.

Meer over kunstgras leggen op tegels

Kunstgras sportveld aanleggen

Als je een kunstgras sportveld wil aanleggen, dan is het extra belangrijk om te zorgen dat het veld egaal is. Hobbels en kuilen kunnen immers voor verzwikte enkels en andere vervelende blessures zorgen als er op het veld gesport wordt. Daarom is het extra belangrijk om gebruik te maken van een stabilisatiedoek of een vergelijkbaar alternatief.

Als je kunstgras legt op een wat hardere ondergrond, zoals stabilisé, dan raden we aan om gebruik te maken van een dun laagje valdemping. De valdemping zorgt voor schokabsorptie, waardoor er minder druk wordt uitgeoefend op gewrichten als de enkels, knieën en heupen. Zo kun je op de lange termijn blessures voorkomen.

Kunstgras laten aanleggen

Wil je jouw gazon liever laten aanleggen? Kunstgras.nl werkt samen met kunstgrasprofessionals door het hele land.

Deze verkooppunten verzorgen ook de installatie van het kunstgras. Voorafgaand kun je bespreken waar je het gazon voor wilt gebruiken. De specialist kan vervolgens vertellen of het nodig is om een stabilisatiedoek te gebruiken of eventueel een laag valdemping aanbevelen.

Tijdens de installatie kunnen zij ook direct het aanleggen van de ondergrond en de plaatsing van de valdemping verzorgen.

Soorten onderdoek

Er zijn verschillende soorten onderdoek die ontworpen zijn om een stabiele basis te bieden voor een kunstgras gazon. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een “gewoon” onderdoek, zonder stabiliserende werking, een worteldoek, een geotextiel stabilisatiedoek en valdempende platen. Onze voorkeur gaat vanwege de stevigheid en stabiliserende werking uit naar stabilisatiedoek of valdemping.

Worteldoek

Worteldoek is een type onderdoek dat wel water doorlaat, maar geen licht. Dit voorkomt dat er onkruid opkomt. Worteldoek wordt met name gebruikt onder grind en boomschors. Worteldoek is ook te gebruiken als beschermende onderlaag voor kunstgras, maar iets minder geschikt omdat het geen drukverdelende werking heeft. Daarom adviseren wij een stabilisatiedoek.

Stabiliserend onderdoek

Een stabiliserend onderdoek is vergelijkbaar met een worteldoek. Het laat namelijk wel water door, maar geen licht en heeft dus een onkruidwerende werking. Het belangrijkste verschil met een worteldoek, is dat het veel steviger is en zorgt voor een goede drukverdeling. Dit is belangrijk omdat je de ondergrond wanneer het kunstgras eenmaal is gelegd, niet meer kunt egaliseren. Met een stabiliserend onderdoek creëer je een mooi egaal gazon, waar geen onkruid doorheen kan groeien.

Valdemping

Als je wilt dat de onderlaag ook een dempende werking heeft, kun je gebruikmaken van valdempingsplaten. Deze platen zijn voorzien van een onkruidwerend doek en hebben eveneens een stabiliserende werking. De valdempende platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. De dunnere varianten zorgen voor een minimale demping en zijn bijvoorbeeld geschikt om op te sporten. De dikkere platen zijn geschikt onder speeltoestellen.

Nieuwsgierig naar meer
soorten kunstgras?

Persoonlijk advies of wat
meer informatie nodig?