Een trampoline op kunstgras? Ja, dat kan!

Een trampoline op een gazon van echt gras zetten is helaas niet verstandig. Echt gras is niet sterk genoeg en het gewicht van de trampoline zal het grasveld al snel beschadigen. Bovendien kan de trampoline verzakken, waardoor die niet stabiel meer staat en om kan vallen, wat voor vervelende blessures kan zorgen. Een trampoline op kunstgras is een uitstekend alternatief voor echt gras. Ons kunstgras is sterk genoeg en met de juiste ondergrond zullen de pootjes niet wegzakken in de ondergrond. Je kunt dus gerust een trampoline op kunstgras zetten. Zo weet je zeker dat de kinderen er veilig en verantwoord op kunnen spelen. Ook is het mogelijk om een trampoline in te graven in een kunstgras gazon.

Waarom een trampoline op kunstgras?

Als je een trampoline op natuurgras plaatst, dan leidt dat vroeg of laat tot problemen. Echt gras is namelijk kwetsbaar en raakt gemakkelijk beschadigd door een speeltoestel als een trampoline.

Echt gras wordt onder andere drassig als het geregend heeft. Hierdoor kan de trampoline gaan verzakken, verschuiven en scheef komen te staan. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen als de kinderen erop spelen. Daarnaast zorgt een trampoline op een modderig gazon onvermijdelijk voor vieze kleding bij de kinderen.

Verder zul je een trampoline op gras voortdurend moeten verplaatsen. Gras heeft namelijk zonlicht nodig. Als er een trampoline op het gazon staat, krijgt het gras op die plek te weinig zonlicht. Als je de trampoline te lang op dezelfde plek laat staan, zullen de grassprieten geel of bruin worden en uiteindelijk afsterven.

Met kunstgras heb je geen last van deze problemen. Kunstgras is waterdoorlatend. Regenwater zakt snel door de grasmat heen weg in de bodem. Hierdoor blijft het gazon altijd droog en schoon. Hierdoor wordt het gazon niet glibberig bij regenachtig weer, waardoor de trampoline veilig staat.

Kunstgras heeft verder ook geen zonlicht nodig, waardoor je de trampoline het hele jaar door op dezelfde plek kunt laten staan, zonder dat je gazon hierdoor verkleurt.

Kunstgras of bestrating?

Omdat natuurgras nogal wat gedoe oplevert onder een trampoline, kiezen veel mensen ervoor om het toestel dan maar op het terras te zetten. Maar dat is ook niet ideaal. Als er op de trampoline gesprongen wordt, stuiteren de poten op de bestrating, wat een hoop lawaai veroorzaakt en de tegels bovendien kan beschadigen. Daarnaast levert bestrating onder de trampoline natuurlijk ook risico’s op voor de kinderen. Wat als zij na een flinke sprong op de harde stenen terechtkomen? Dat wil je als ouder niet op je geweten hebben.

Kunstgras is daarom een geschikt alternatief voor echt gras. Het fungeert als een groene, valveilige ondergrond die stevig genoeg is voor een trampoline. Hierdoor ben je niet gedwongen om de trampoline op het terras te zetten.

Een trampoline ingraven

Inground trampolines zijn trampolines die worden ingegraven in het gazon. Het voordeel hiervan is dat de trampoline stabieler staat en bovendien optisch minder ruimte in beslag neemt in jouw tuin. Doordat de hoogte van de trampoline vrijwel gelijk is met de gazonhoogte, kijk je er overheen, waardoor het lijkt alsof de tuin ruimer is.

Ook met kunstgras is het mogelijk om een inground trampoline te integreren in jouw grasveld. Hiervoor graaf je eerst een kuil op de plek waar de trampoline komt. Vervolgens snijd je het kunstgras uit om de kuil, waarna je de trampoline op haar plek installeert. Voor een optimaal resultaat kun je er ook voor kiezen om het kunstgras te laten installeren door een van onze partners.

Waar moet je op letten?

Kies het juiste kunstgras

Het plaatsen van speeltoestellen en trampolines op kunstgras is geen enkel probleem, mits je kiest voor een kwalitatief hoogwaardig kunstgras. Alle kunstgrassen van Kunstgras.nl worden binnen de EU geproduceerd en voldoen aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidsstandaarden.

We beschikken over een ruime collectie, met verschillende modellen kunstgras die geschikt zijn voor uiteenlopende toepassingen. Hoewel alle kunstgrassen in onze collectie een trampoline kunnen dragen, zijn er bepaalde modellen die specifiek geschikt zijn om een trampoline op te zetten. Dit zijn met name de kunstgrassen die geschikt zijn als speelgras.

Zorg voor de juiste ondergrond

Als je een trampoline op een kunstgras gazon zet, dan is het met name belangrijk dat de ondergrond geschikt is. De fundering onder het kunstgras moet onder andere stevig genoeg zijn, zodat de pootjes niet weg kunnen zakken.

Aarde en klei vormen bijvoorbeeld geen geschikte ondergrond voor kunstgras, al helemaal niet als er een trampoline op geplaatst wordt. Als de grond in jouw tuin bestaat uit aarde, klei of een ander instabiel en slecht drainerend materiaal, dan kun je de plek waar het gazon komt een stukje (zo’n 10 tot 15 cm) afgraven en hier een geschikte onderlaag voor in de plaats storten.

Zand onder kunstgras is een geschikte oplossing, maar ook materialen als gestabiliseerd zand (stabilisé), betongranulaat en breekpuin vormen een stabiele basis voor een kunstgras gazon met speeltoestellen.

Op schoolpleinen en speelveldjes

Kunstgras is ook uitermate geschikt voor schoolpleinen en speelveldjes. Met een kunstgrasveld kunnen kinderen het hele jaar door buiten spelen, zelfs in de herfst- en wintermaanden als het veel regent en een normaal grasveld drassig en modderig wordt. Het kunstgras blijft altijd schoon en droog, waardoor de kinderen er het hele jaar door op kunnen spelen.

Bovendien is kunstgras bij uitstek een geschikte ondergrond voor speeltoestellen zoals trampolines, klimrekken, schommels en glijbanen. Met kunstgras geef je kinderen de kans om buiten te spelen en onbezorgd te genieten van de buitenlucht.

Kunstgras met valdemping

Op plekken waar kinderen het risico lopen te vallen, is het mogelijk om valdemping onder het kunstgras te plaatsen. De valdempende laag zorgt voor een zachte landing, bijvoorbeeld als de kinderen per ongeluk van de trampoline vallen tijdens het springen.

Het aanbrengen van valdemping onder kunstgras is eenvoudig. Je legt de valdempende platen op de ondergrond en snijdt of knipt deze op maat. Vervolgens kun je het kunstgras over de valdemping heen plaatsen. Als je valdempende platen gebruikt, heb je geen stabiliserend onderdoek meer nodig tussen het kunstgras en de valdemping. De valdempende platen hebben van zichzelf namelijk al een drainerende en onkruidwerende functie.

Cruciale valhoogte

Op schoolpleinen, kinderopvanglocaties en in openbare ruimtes is een gecertificeerde valondergrond overigens verplicht bij speeltoestellen vanaf een bepaalde hoogte. De vereisten voor de ondergrond zijn vastgesteld in de Europese normen NEN-EN 1176 en EN 1177.

De demping die de ondergrond moet hebben hangt af van de hoogte van het speeltoestel. Voor speeltoestellen van 1,50 m hoogte is een valdempende ondergrond vereist die overeenkomt met deze hoogte. Hoewel valdemping niet verplicht is voor speeltoestellen lager dan 60 cm, wordt het wel aangeraden.

De valdempende ondergrond rondom het speeltoestel moet het juiste oppervlak hebben om te voorkomen dat kinderen buiten de valdempingszone terechtkomen bij een val. Het vereiste oppervlak van de valdemping is ook afhankelijk van de valhoogte. Er mogen geen obstakels in de opvangzone geplaatst worden.

Onze verkooppunten kunnen adviseren over welke mate van valdemping voor jouw toepassing vereist is. Ook kunnen zij de realisatie van het project verzorgen.

Direct bestellen

Ben jij een handige doe-het-zelver met ervaring in tuinwerk en bestrating? Dan is zelf kunstgras leggen voor onder een trampoline voor jou geen enkel probleem! Bestel het gewenste kunstgras en alle benodigdheden voor de plaatsing direct op onze website. Wij beschikken onder andere over lijm, kunstgrasmessen, instrooizand en borstelmachines.

Vervolgens worden alle bestelde producten inclusief de grasmat bij je thuis bezorgd. Dit gebeurt in principe binnen 2 werkdagen. Bij bestellingen van € 350 of meer is de bezorging bovendien gratis.

Wil je liever eerst persoonlijk advies inwinnen bij een professional? Ga dan eens langs bij een van onze verkooppunten. Hier kun je de showtuin bezoeken en je laten informeren door de aanwezige kunstgrasspecialisten. Ook kun je hier direct het gewenste kunstgras en alle accessoires en gereedschappen kopen.

Kunstgras laten leggen

Bij Kunstgras.nl werken we samen met diverse zorgvuldig geselecteerde verkooppunten verspreid door heel Nederland. Deze kunstgrasspecialisten verzorgen ook een installatieservice voor onze klanten.

Als je geïnteresseerd bent in kunstgras onder of om je trampoline, dan kun je de aanleg uitbesteden aan de experts van het dichtstbijzijnde verkooppunt. Zij verzorgen de volledige installatie, inclusief de aanleg van een geschikte ondergrond. Hierdoor bespaar je kostbare tijd en energie. Bovendien weet je zeker dat het kunstgras op een optimale manier gelegd wordt. Er zijn bijvoorbeeld geen naden zichtbaar en je zult geen last krijgen van verschuivingen, verzakkingen of plassen die op het gazon blijven staan. Eventueel kunnen de installateurs ook direct een valdempende laag aanbrengen onder het kunstgras.

Wilt je kunstgras laten leggen? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan bij het dichtstbijzijnde verkooppunt.

Meer over kunstgras laten leggen