Kunstgras vs. grastapijt

Wanneer je je gaat oriënteren op kunstgras, dan kom je vaak ook termen tegen zoals ‘grastapijt’ en ‘grasmatten’. Dit kan best verwarrend zijn. Want hoewel sommige aanbieders de termen door elkaar gebruiken, zit er wel degelijk verschil tussen kunstgras en een grastapijt. Hieronder vertellen we daar wat meer over.
Kunstgras tuin

Is er een verschil tussen kunstgras en een grastapijt?

Kunstgras is de term die wordt gebruikt voor toepassingen waarbij kunstgras wordt aangelegd als alternatief of vervanging voor echt gras. Het gaat dan dus om plekken waar je ook echt gras zou kunnen aantreffen. Denk bijvoorbeeld aan tuinen en sportvelden. Ook speelgras valt onder de term kunstgras. De term ‘grastapijt’ daarentegen, verwijst naar het aanleggen van kunstgras op plekken waar men normaal gesproken geen echt gras zou aantreffen. Je kunt dan denken aan balkons en dakterrassen, maar ook aan kunstgras in huis. Deze producten worden ‘grastapijten’ genoemd vanwege het feit dat ze net als gewoon tapijt op rollen worden aangeleverd.

Zit er verschil in kwaliteit en uitstraling?

Het kunstgras dat gebruikt wordt als alternatief voor echt gras, is gemaakt om er zo echt mogelijk uit te zien. Zo hebben de grassprieten verschillende lengtes en kleuren, waardoor het geheel zeer realistisch oogt. De beste soorten kunstgras zijn nauwelijks van echt gras te onderscheiden! Daar komt bij dat deze kunstgras soorten veelal gemaakt zijn voor intensief gebruik en een lange levensduur hebben. Dit in tegenstelling tot grastapijten, die doorgaans een stuk minder echt lijken. Grastapijten zijn groen en hebben sprietjes, maar je ziet hierbij meteen dat het geen echt gras is. De kwaliteit is aanzienlijk lager dan het realistische kunstgras. Daar staat dan weer tegenover dat grastapijten een stuk goedkoper in aanschaf zijn.

Kies ik voor kunstgras of een grastapijt?

De keuze voor realistisch kunstgras of een grastapijt is ten eerste afhankelijk van de toepassing. Als het gaat om een mooi gazon of een intensief belopen sportveld dan heeft realistisch, kwalitatief hoogwaardig kunstgras natuurlijk de voorkeur. Wanneer de kwaliteit en levensduur minder belangrijk zijn, of wanneer het om een tijdelijke oplossing gaat, dan kun je gaan voor een goedkoper grastapijt. Vanwege het grote aanbod dat er tegenwoordig verkrijgbaar is, zou je echter ook voor een middenweg kunnen kiezen; betaalbaar kunstgras dat er toch enigszins echt uitziet. Twijfel je over de keuze tussen kunstgras en een grastapijt? Je kunt altijd even contact met ons op te nemen. De specialisten van Kunstgras.nl helpen je graag met een deskundig advies op maat!

Ook interessant voor jou