Polypropeen is een thermoplastisch polymeer dat voor een breed scala aan toepassingen gebruikt wordt, waaronder voor het vervaardigen van kunstgras. Grassoorten die van polypropeen zijn vervaardigd zijn doorgaans het goedkoopst in aanschaf. Het nadeel is dat het niet erg sterk is. Het beschadigt relatief snel bij intensief gebruik, en vanwege het lage smeltpunt van het materiaal kan blootstelling aan hitte de integriteit van het kunstgras compromitteren. Het leent zich echter wel prima voor toepassingen waarbij het esthetische aspect voorop staat en het kunstgras niet intensief belopen wordt. Denk bijvoorbeeld aan een indoor graswandje of andere toepassingen van kunstgras in huis.
Welke verschillende artificiële grassoorten zijn er?
Polypropeen (PP)
Nylon of polyamide (PA)
Nylon kunstgras is zeer sterk. Het is bestand tegen zeer intensief gebruik en extreme weersomstandigheden. Het is ook een prima optie voor toepassingen in een heet klimaat, omdat het niet verzwakt door langdurige blootstelling aan UV-licht. Dat gezegd is nylon wel vrij prijzig in aanschaf. Het is ook behoorlijk stug en voelt niet erg comfortabel aan. Het oogt ook niet heel realistisch. Een nylon grasmat wordt daardoor niet als de meest gewilde optie voor de tuin beschouwd. Nylon kunstgras wordt echter wel vaak toegepast voor onder andere putting greens.
Polyetheen (PE)
Polyetheen, eveneens een polymeer, is het meest gebruikte kunststof dat er is. De meeste premium kunstgrassoorten zijn van dit materiaal gemaakt. Kunstgras dat uit polyetheen vervaardigd is, biedt een zeer natuurlijke look en feel – het komt het meest overeen met echt gras. Bovendien is kunstgras van polyetheen aanzienlijk duurzamer dan kunstgras van polypropeen of nylon. Een ander voordeel ten opzichte van nylon is dat polyetheen niet poreus is, wat betekent dat het geen geuren vasthoudt (wel zo prettig als bijvoorbeeld je huisdier eens een ongelukje heeft). Perfect kunstgras voor in de tuin!
Tot slot
Het één sluit het ander niet per se uit. Er zijn ook kunstgrasmatten verkrijgbaar die gemaakt zijn van twee of drie van de bovengenoemde materialen. Nylon wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt als secundair materiaal om de stabiliteit en de structuur van andere grassoorten te verbeteren.
Wil je wel bijvoorbeeld profiteren van de ultieme bestendigheid van nylon maar ook van de natuurlijke look en feel van polyetheen, dan kun je gaan voor een grasmat die vervaardigd is uit een combinatie van nylon en polyetheen.