Zand onder kunstgras: wat kun je het best gebruiken?

Steeds meer tuinbezitters en balkoneigenaren kiezen voor kunstgras in de plaats van echt gras. Niet alleen oogt kunstgras vaak mooier en groener, het is ook gemakkelijker te onderhouden. Je hebt nooit meer last van onkruid en vele tijdrovende onderhoudswerkzaamheden blijven je bespaard. Kunstgras biedt een oplossing voor mensen die weinig tijd hebben of voor mensen die een tuin hebben waar niet veel zonlicht op valt.

Kunstgras is in principe in ieder soort tuin aan te leggen. Wel kan het zijn dat je enkele aanpassingen moet doorvoeren in je tuin om de ondergrond geschikt te maken. Zo is het meestal verstandig om de tuin deels af te graven en een laag zand of een ander geschikt materiaal te storten. In dit artikel leggen we uit welk zand onder kunstgras het meest geschikt is.

Wat is een goede ondergrond voor kunstgras?

Een goede ondergrond voor kunstgras moet aan een aantal eigenschappen voldoen. Het moet ten eerste stevig zijn, zodat je de grasmat intensief kunt gebruiken zonder dat dit invloed heeft op de staat van je gazon. Daarnaast is de waterdoorlatendheid cruciaal. Als het regent, is het belangrijk dat het water door het kunstgras heen kan zakken en wordt opgenomen in de bodem.

Veelgebruikte materialen als fundering voor de grasmat zijn daarom zand, cementzand en betongranulaat. Deze materialen zijn stuk voor stuk waterdoorlatend en ontzettend stevig.

Ondergrond voor kunstgras

Wanneer is het noodzakelijk om een zandbed aan te leggen?

Kunstgras ondergrond

Om je kunstgras zo mooi en stevig mogelijk te leggen, is het dus belangrijk dat je ondergrond stabiel en waterdoorlatend is. Indien de bodem in jouw tuin dat van nature niet is, moet je op zoek gaan naar een oplossing hiervoor.

Kunstgras kun je bijvoorbeeld beter niet direct op klei of aarde leggen. Aarde is niet stevig genoeg, waardoor het gazon al snel gaat verzakken en er lelijke kreukels in het gazon komen. Klei laat slecht water door waardoor er vaak plassen blijven staan. Ook leem en andere bodemsoorten die veel inklinken zijn niet geschikt om kunstgras (direct) bovenop te leggen. Dat betekent niet dat je in deze tuinen geen kunstgras aan kunt leggen, je moet alleen zorgen voor een nieuwe onderlaag. Dat klinkt misschien als een dure en moeilijke ingreep, maar dat valt best mee.

Om een geschikte onderlaag aan te leggen, moet je eerst een stukje (10 à 15 centimeter) van de tuin afgraven en hier een geschikt materiaal voor in de plaats storten. Zand is één van de beste en meest gekozen onderlagen voor kunstgras. Een zandbed is namelijk relatief goedkoop, stevig en heeft een uitstekende drainerende werking.

Wat voor zand moet je onder kunstgras aanleggen?

Zand is dus een uitstekende keuze voor onder je gazon, maar welke soorten zand zijn het best? In principe kun je vrijwel alle soorten bestratingszand gebruiken onder je gazon. Onderstaand bespreken we de eigenschappen van de verschillende soorten zand die geschikt zijn onder kunstgras.

Ophoogzand bestaat uit wat fijnere, ongezeefde korrels en wordt zoals de naam al suggereert gebruikt om stukken terrein op te hogen. Het is een voordelige oplossing en vormt in de meeste gevallen een uitstekende ondergrond voor kunstgras.

Omdat ophoogzand fijnere korrels heeft, is het wel belangrijk om een iets dikkere onderlaag te creëren. Voor de meeste tuinen volstaat een laagje van 15 centimeter. Deze laag dient als waterbuffer wanneer er veel neerslag valt. Zo blijft er geen regenwater op jouw kunstgras staan. Indien jij een ondergrond hebt die al behoorlijk waterdoorlatend is, kun je een wat minder diepe laag zand gebruiken.

Brekerzand is een zand dat overblijft na het breken van natuursteen. Het wordt onder andere veel gebruikt om bestrating in te vegen. Brekerzand bestaat uit piepkleine stukjes steen, wat voor een stabiele bodem zorgt. Doordat brekerzand wat grover is dan bestratingszand is het erg waterdoorlatend. Het kan grote hoeveelheden water vlot afvoeren. Indien je een zandbed van een laag brekerzand maakt, volstaat een laag van zo’n 10 centimeter meestal.

Ketelzand is een zand dat ontstaat bij de verbranding van steenkool in elektriciteitscentrales. Het zijn deeltjes die wel heet worden maar niet verbranden. Hierdoor ontstaat een grof zand van harde korrels.

Ketelzand biedt een aantal voordelen als ondergrond voor kunstgras. Het is een hard zand dat veel stevigheid bevat en mooi recht blijft liggen. Hierdoor is ketelzand bijvoorbeeld een geschikte ondergrond als je een gazon wilt dat lekker strak komt te liggen. Ook dit zand zorgt voor een goede waterafvoer, waardoor er geen plassen op het gazon zullen blijven staan.

Wij raden af om kunstgras op zwarte grond te leggen. Omdat zwarte grond een onstabiele ondergrond vormt. Wanneer je toch graag kunstgras wilt leggen op zwarte grond, kan je beter de bovenste laag ervan verwijderen en vervangen door een andere ondergrond. Dit voorkomt dat er kuilen in het gazon ontstaan, de grasmat gaat verzakken of dat het kunstgras gaat golven. Bovendien heb je minder snel last van onkruid in je kunstgras.

Hoeveel zand voor een stevige ondergrond?

De hoeveelheid zand die jij nodig hebt voor een stevige ondergrond hangt af van een aantal factoren. Zo is allereerst de bodemsoort van jouw tuin bepalend.

Bestaat de grond van jouw tuin uit klei of aarde? Dan raden wij jou aan om met een zandondergrond te werken van minimaal 10 centimeter dik. Beschikt jouw tuin al over een waterdoorlatende ondergrond? Dan volstaat vaak een zandlaag van slechts enkele centimeters.

Ga je zelf kunstgras leggen en wil je advies van een expert om te weten hoe diep je het zandbed in jouw tuin het best kunt maken en hoeveel zand je daarvoor nodig hebt? Neem dan contact op met een van onze dealers.

Vind een verkooppunt

Stappenplan om een zandbodem aan te leggen

Voor een optimale plaatsing van jouw kunstgras is het belangrijk om de zandbodem op een correcte manier aan te leggen. Daarom hebben wij een duidelijk stappenplan voor jou opgesteld.

  1. De eerste stap om zand onder kunstgras te leggen, is het afgraven van je bestaande ondergrond. Nee, je hoeft gelukkig niet meters diep te graven. Vaak volstaat een diepte van 10 à 15 centimeter. Voer het afgegraven materiaal af.
  2. Na het afgraven van je huidige ondergrond stort je de zandbodem. Zorg ervoor dat je voldoende zand hebt om het hele oppervlak van je tuin te voorzien van een even dikke zandbodem.
  3. De derde stap is je bodem verdichten door het zandbed goed aan te trillen. Dit kun je doen door met een trilplaat. Heb je geen trilplaat, dan kun je de onderlaag besproeien met water. Hierdoor klinkt het zand op natuurlijke wijze in elkaar. Door op deze manier de lucht uit het zand te halen, wordt de ondergrond steviger.
  4. Als laatste stap raden we aan om een drukverdelend onderdoek op het zandbed te plaatsen. Dit vormt een goede basis voor jouw kunstgras. Een drukverdelend doek plaats je het best pas wanneer je zandbank mooi geëgaliseerd is. Je drukdoek moet aan alle kanten ongeveer 10 centimeter uitsteken. Let dus goed op bij het bestellen van jouw drukverdelend doek dat je voldoende bestelt.
  5. Je kunt het kunstgras gaan leggen!
Kunstgras tuin Gelderland

Alternatieven voor zand als fundering voor jouw kunstgras

Naast zand zijn er nog een aantal andere materialen die geschikt om kunstgras op te leggen.

Gestabiliseerd zand

Deze ondergrond bestaat uit betonzand dat ongeveer 10% cement bevat. Het aanwezige cement zorgt voor binding waardoor de ondergrond nog stabieler en steviger is. Waar los zand altijd wat gaat bewegen, blijft gestabiliseerd zand perfect egaal liggen. Ideaal voor een strakke grasmat dus.

Betongranulaat

Betongranulaat is het gruis dat vrijkomt bij het slopen van betonnen constructies. Doordat de korrels een ruwe vorm hebben, blijft het granulaat altijd stevig liggen, terwijl het door de onregelmatige vorm makkelijk water doorlaat. Daarmee voldoet het aan alle eigenschappen waar een onderlaag voor kunstgras aan voldoen moet.

Steenpuin

Ook het puin van steenachtige materialen kan als een geweldige ondergrond voor jouw kunstgras dienen. Een laag steenpuin van ongeveer 10 à 15 centimeter zorgt voor veel stabiliteit. Steenpuin is dus net zoals de twee bovenstaande ondergronden een goed alternatief voor een zandbodem.

Is het mogelijk om kunstgras op tegels te leggen?

Ja, het is mogelijk om kunstgras op tegels, een balkon of een dakterras te leggen. Wanneer de vloer van jouw balkon bestaat uit bitumen of strak cement, kan het kunstgras hier zonder onderlaag op gelegd worden.

Wel raden wij jou aan om extra zachtheid te geven aan jouw kunstgras door middel van valdempende platen of een foamlaag tussen de tegels en je kunstgras te plaatsen. Wanneer je kunstgras op een balkon of dakterras legt, moet je er zeker van zijn dat regenwater een uitweg kan vinden. Gelukkig is hier meestal al rekening mee gehouden bij de bouw van jouw balkon, bijvoorbeeld door een afloop of een goot in jouw balkon. Als dat niet zo is, dan kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van drainageplaten.

Kunstgras op dakterras plaatsen
Ondergrond voor kunstgras

Kunstgras laten leggen

Het realiseren van een geschikte ondergrond en het plaatsen van kunstgras is een klus die je zelf op je kunt nemen. Wel kost dit de nodig tijd en moet je zorgvuldig te werk gaan. Wil je er zeker van zijn dat je kunstgras op een optimale wanneer gelegd wordt? Dan kun je de aanleg ook laten verzorgen door een van onze dealers. Zij weten precies wat er nodig is voor een grasmat die past bij jouw behoeften. Desgewenst plaatsen zij ook de ondergrond.